Annons

Mobilt team räddar primärvården

Hässleholm De vet aldrig hur arbetsdagen kommer att se ut. Behöver någon deras hjälp ser de till att finnas på plats.
Hässleholm • Publicerad 23 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Läkaren Sophie Kreku och sjuksköterskan Mia Arrias sitter i ett stort rum vid bordet med var sin kaffekopp och väntar på ett samtal från samordnaren, som ska skicka ut dem till en patient. Så fort telefonen ringer finns det ingen tid att spilla.

Under förmiddagen har de besökt två patienter. De var inbokade. När tidningen är på besök är besökslistan tom och nu väntar de bara på att något ska hända.

Annons

‑ Det är ovanligt lite samtal i dag, tycker Mia Arrias.

Det mobila teamet finns på Hässleholms sjukhus sedan två år. Varje dag bemannas teamet med en läkare och en sjuksköterska och deras uppgift är att se till att finnas till för alla, som behöver hjälp.

– Vi arbetar för sjukhuset och primärvården, berättar Sophie Kreku.

Teamet byter besättning regelbundet, enligt ett tjänstgöringsschema.

– Jag gillar variation i jobbet. När vi är hos patienter i deras hemmiljö är det en fördel när vi möter patienten igen på sjukhuset. Det ger kontinuitet, säger Sophie Kreku.

Mia Arrias håller med.

– Det är kul och intressant att köra hem till patienterna. Alla har en remiss från en avdelning, från akuten eller primärvården för uppföljning. De flesta är äldre och det är ett önskemål från många att slippa vara inlagd och att vi kommer hem till dem istället, säger Sophie Arras.

För att få hem mobila teamet ska man ha ett behov som inte primärvården kan uppfylla.

– Oftast handlar det om andfåddhet och infektioner som ska följas upp. Vårt arbete spar vårdplatser på sjukhuset och underlättar för patienterna som slipper ta sig till sjukhuset för återbesök, berättar Sophie Kreku.

Mobila teamet gör mellan 20 och 25 hembesök i veckan. Deras geografiska område är stort.

Annons

En samordnare gör upp en rutt på morgonen till teamet. Samordnaren tar emot alla samtal. När besökslistan är klar samlas teamet i ett morgonmöte och går igenom patienterna och deras behov.

– Vi prioriterar de som behöver oss mest och vi ringer till alla innan vi kommer, berättar Mia Arrias.

Ofta handlar det om att ge antibiotika och sjukare patienter kan även få dropp hemma. I de fallen kommer en sjuksköterska regelbundet hem till patienten för att fylla på, eller ta ut nålen.

Det blir mer och mer att göra hela tiden i takt med att den äldre befolkningen ökar.

Många patienter är tydliga med att de vill vara hemma, om deras tillstånd inte kräver inläggning på sjukhus.

– Vi har rätt många äldre dementa. Vårt arbete gör att de slipper skickas runt. Det blir värdigare för dem, menar Sophie Kreku.

Egentligen ska primärvården stå för hembesöken, men det finns varken tid eller resurser för det, så mobila teamet blir ett buffertredskap för primärvården.

Så ringer plötsligt telefonen. En äldre patient som har skickats hem från sjukhuset ska ha sin antibiotika mot lunginflammation.

Han kom in akut med mycket svår lunginflammation och har legat inlagd några dagar med dropp. Nu är han så pass kry att han kan fortsätta sin medicinering hemma, men med regelbunden kontroll av mobila teamet tills han är fullt frisk igen.

Sophie Kreku och Mia Arras ser till att hembesöksväskorna med olika saker är packade och beger sig ner till bilen, som står på parkeringen på sjukhusets baksida.

Annons

I bilen finns fler väskor med utrustning.

– Vi är en rullande vårdcentral, säger Mia Arrias.

bild 1/2
Läkare Sophie Kreku och sjuksköterskan Mia Arrias ser till att allt som behövs i väskorna finns med innan de åker hem till patienterna.                                                            Foto: Stefan Olofson
Sophie Kreku och Mia arrias i Mobila teamet.
Läkare Sophie Kreku och sjuksköterskan Mia Arrias ser till att allt som behövs i väskorna finns med innan de åker hem till patienterna.                                                            Foto: Stefan Olofson
Sophie Kreku och Mia arrias i Mobila teamet.
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons