Annons

Med­mänsk­lig­heten får gå före ju­ri­diken

Opinion Att säga nej hade fått för stora kon­se­kvenser för de ung­domar som be­rörs
Opinion • Publicerad 24 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det länge emot­sedda be­skedet från Cen­ter­par­ti­et om re­ger­ings­för­slaget som ger någ­ra tu­sen af­ghans­ka ung­domar möj­lig­het till en andra chans kom i går.

Även om lag­för­slaget fått hård kri­tik av ju­risterna i lag­rå­det, lik­som det till­fäl­liga för­sla­get om en hårdare flyk­ting­lag­stift­ning ock­så fick, har med­mänsk­lig­heten fått väga över för Cen­ter­par­ti­et. Att säga nej hade fått för stora kon­se­kvenser för de ung­domar som be­rörs, var An­nie Lööfs rim­liga ar­gu­men­ta­ti­on för att släppa ige­nom lagen i riks­dagen trots ju­ri­diska in­vänd­ningar.

Annons

Cen­ter­par­ti­et skapar allt­så ma­jo­ri­tet för att ge en andra chans att söka asyl till de ung­domar som fastnat i by­rå­kra­tin och den för­ändrade lag­stift­ningen och där­för fått ut­vis­nings­be­slut. Sam­ti­digt riktade An­nie Lööf hård kri­tik mot rege­ringens lag­stift­nings­ar­be­te på mi­gra­tions­om­rå­det. Hon kallade rege­ringens ar­be­te för ”ett ha­ve­ri”. Den nu ak­tu­ella pro­po­si­tionen är den fjär­de till­fäl­liga lagen som in­förs.

Det finns stora svag­heter i den fö­re­slagna lagen, främst att ung­domarnas fort­satta vis­tel­se i Sverige vill­koras i gymn­asi­e­lag­stift­ningen. Men rege­ringen har vägrat ändra in­ställ­ning i den delen.

Där­emot har Cen­ter­par­ti­ets öns­ke­mål om att även del­tids­ar­be­te och yr­kes­ut­bild­ningar ska ge sam­ma grund för en ny an­sö­kan som gym­na­sie­stu­di­er till­go­do­setts av rege­ringen. Det gör att för de ung­domar som det kan bli ak­tu­ellt för i prak­tiken över­går till en typ av arbetskraftsinvandring.

På press­kon­fe­rensen kom frå­gor om vad det­ta kan ha för kon­se­kvenser för det po­li­tiska spelet, trots att lagen handlar om liv och död för tu­sen­tals ung­domar.

För Alliansen lär det inte be­tyda nå­gon­ting. Par­tierna är över­ens om att vara oeniga i någ­ra frå­gor, och mi­gra­tions­po­li­tiken är ett så­dant om­rå­de.

Men An­nie Lööf be­to­nade att ef­ter den till­fäl­liga lagen som gäller till 2019 måste en lång­sik­tig, brett för­ankrad lag­stift­ning formas. Det gäller oav­sett val­re­sul­tat och kräver att många par­tier tar an­svar.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons