Annons

Vis­sel­blå­sa­re ska (änt­li­gen!) skyddas av EU

Opinion Det finns många väl­kända fall även i Sverige där per­soner som av­slöjat fel­ak­tig­heter blivit mobbade för att sluta el­ler köpts ut.
Opinion • Publicerad 24 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett nytt di­rek­tiv från EU är på gång. EU-kom­mis­sionen har kommit fram till att vis­sel­blå­sa­re som av­slö­jar oegent­lig­heter av nå­got slag ska skyddas från att av­skedas el­ler tra­kas­seras. Tvärt­om ska så­dant agerande upp­muntras.

EU har inte gjort sig känd för att upp­muntra an­ställda som av­slö­jar att allt inte gått rätt till el­ler lagt fram ar­gu­men­ta­ti­on för att en EU-po­li­cy bygger på fel­ak­tiga för­ut­sätt­ningar. Tvärt­om har många EU-tjäns­te­män tvingats bort från sina jobb när de blivit obe­kväma för makt­ha­va­rna.

Annons

Där­för är den här ny­ori­en­te­ringen från kom­mis­sionen, i viss mån på­dri­ven av par­la­mentet, värd att väl­kom­na. Att mot­sva­ran­de re­gler ska gälla för vis­sel­blå­sa­re i med­lems­staternas för­valt­ningar lik­som i re­gi­oner och kom­muner (större än 10 000 in­vå­na­re, men det bör var­je land kun­na ju­stera så alla kom­muner om­fattas) är långt ifrån nå­gon nack­del. Alla länder har inte en för­låtande syn på vis­sel­blå­sa­re, och det finns många väl­kända fall även i Sverige där per­soner som av­slöjat fel­ak­tig­heter blivit mobbade för att sluta el­ler köpts ut istäl­let för att hyllas för att de av­slöjat kor­rup­tion el­ler bara fel­ak­tig­heter.

Även i fö­re­tag med mer än 50 an­ställda ska EU-re­glerna til­lämpas.

Miss­för­hål­lan­den kostar stora pengar för de fö­re­tag el­ler myn­dig­heter som drabbas. Där­för är det en ren vinst att upp­muntra vis­sel­blå­sa­re, an­ser EU-kom­mis­sionen.

Dess­utom är det ett nöd­vän­digt de­mo­kra­tisk föns­ter.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons