Annons

Pro­tester i Ar­me­ni­en stoppade ”putinifiering”

Opinion I elva dagar på­gick pro­testerna sedan avgick Ar­me­ni­ens pre­mi­är­mi­nis­ter Serzj Sargsian.
Opinion • Publicerad 25 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ar­me­ni­ens pre­mi­är­mi­nis­ter, som fram tills ny­li­gen var pres­i­dent, av­gick ef­ter om­fat­tan­de gatu­pro­tester.

Serzj Sargsian hade varit pres­i­dent i tio år och hade nu låtit ut­nämna sig till pre­mi­är­mi­nis­ter, ef­ter en för­fatt­nings­änd­ring som flyttade den mesta makten från pre­si­denten till pre­mi­är­mi­nis­tern. Där­med för­sökte han göra som Erdogan i Tur­ki­et, fast tvärt­om (där har pre­si­denten nu fått hela makten) el­ler som Putin, som ju av­gick som pres­i­dent ef­ter två pe­ri­oder och blev pre­mi­är­mi­nis­ter.

Annons

Att Sargsian före valet lovat att inte bli pre­mi­är­mi­nis­ter gjorde folket, som re­dan var trötta på hans makt­miss­bruk och den ut­bredda kor­rup­tionen, ex­tra ilskna. Pro­testerna växte på ga­torna i hu­vud­sta­den Je­re­van och andra städer.

I elva dagar på­gick pro­testerna, som bland an­nat om­fattade stu­denter som sitt­de­mon­strerade i många ga­tu­kors­ningar så tra­fiken lam­slogs. Sam­ti­digt som den fängslade pro­test­le­da­ren Nikol Pashinian släpptes med­delade Sargsian att han av­går. Då hade även sol­dater börjat an­sluta sig till de­mon­stranterna.

Där­med stoppade ar­me­ni­erna på helt fred­lig väg en ”putinifiering” av Ar­me­ni­en. Det fanns en oro för att Putin skulle skicka ryska trupper till Je­re­van för att hjälpa sin vän, men det lovade han of­fent­ligt att inte göra, vil­ket ock­så kan har bi­dragit till att Sargsian gav upp.

Nu åter­står att bilda en ny rege­ring som kan ta itu med kor­rup­tionen. Det blir inte lika en­kelt som att störta pre­si­denten.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons