Annons

Bön­derna är inga mör­da­re

Krönika Ingen som ägnar sig åt lag­lig verk­sam­het ska be­höva frukta för sitt liv och sin fa­miljs sä­ker­het.
Opinion • Publicerad 26 april 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Lant­bru­ka­re som är djur­upp­fö­da­re at­tac­keras inte säl­lan av ag­gres­siva djur­rätts­ak­ti­vister. Det är inte bara djur­upp­fö­da­re som drabbas av ak­ti­visternas hat, hot och våld. Ve­te­ri­närer, fors­ka­re och ef­ter­söks­jä­ga­re har ock­så an­gripits. Slak­te­rier och djur­trans­port­bilar har at­tac­kerats, i nå­got fall med brand­bomber. Nu har frå­gan änt­li­gen fått bredare upp­märk­sam­het.

När LRF:s ord­fö­ran­de Pal­le Borgström för ett par vec­kor se­dan skrev en de­batt­ar­ti­kel i Af­ton­bla­det fick det ovän­tat stor upp­märk­sam­het. Lands­bygds­min­i­ster Sven-Erik Bucht (S), som ti­digare fått svara på ett an­tal frå­gor i riks­dagen om pro­blemet, bjöd nu in Borgström för att få mer in­for­ma­ti­on. Ett par av de stora Stock­holms­tid­ning­ar­na, som nor­malt säl­lan en­ga­gerar sig i lant­bruks­frå­gor, krävde på le­dar­plats en­ga­ge­mang från po­lis och po­li­ti­ker, och Borgström fick sitta i nå­gon tv-sof­fa och be­rätta om pro­blemen.

Annons

De ak­ti­vister som sysslar med olag­liga ak­ti­vi­teter är få, även om det finns en svans av an­häng­a­re som gär­na de­mon­strerar.

När ett par av de mest ak­ti­va för ett par år se­dan dömdes till gans­ka långa fäng­el­se­straff för hot mot en lant­bru­kar­fa­milj, där bland an­nat en grav­sten togs från kyr­ko­gården och pla­cerades utan­för lant­bru­ka­rens hem som ett syn­bart hot, gick ak­ti­vi­teten ned mar­kant. När de nu släppts från fäng­el­set har de mi­li­tanta me­toderna tagits upp igen.

En av dem som drabbats värst de senaste må­naderna av djur­rätts­ak­ti­visterna är en mink­upp­fö­da­re i Halland. Där har ak­ti­vister de­mon­strerar på hans gårds­plan och hän­visat till al­le­mans­rätten. De har ringt och hotat hans son och trängt sig in i an­lägg­ningen. Även om po­lisen har tagit upp an­mäl­ningar har in­get kon­kret hänt.

En bon­de som varit ak­tiv i de­batten om djur­upp­föd­ning an­klagades lögn­ak­tigt på so­ci­ala me­di­er för all­var­lig brotts­lig­het i syf­te att tysta honom.

Många har drabbats av in­brott nat­te­tid där ak­ti­vister filmat i lo­kalerna och ibland släppt ut djur.

Hoten och riskerna för nya an­grepp gör att oron är stor.

Sam­ti­digt som djur­rätts­ak­ti­visternas ter­ror­me­toder skapar stora pro­blem för lant­bru­ka­re får sam­ma ak­ti­vister stat­ligt stöd för sin le­gala verk­sam­het. Tid­ningen ATL har av­slöjat att en av de ak­ti­va i lob­by­or­ga­ni­sa­tionen Svensk mat- och mil­jö­in­for­ma­tion, som ligger bak­om kam­panjen Kött­fri mån­dag, är dömd till fäng­el­se för ola­ga in­trång och stöld. En an­nan sty­rel­se­le­da­mot har jäm­fört djur­upp­föd­ning med mord och sex­u­ella över­grepp. Or­ga­ni­sa­tionen har i flera år fått bi­drag från Kon­su­ment­ver­ket.

Det finns ock­så de som ar­betat ak­tivt po­li­tiskt för att de brotts­li­ga an­greppen på lant­bru­ka­re och andra som han­terar djur ska tas på all­var av po­lis och andra myn­dig­heter. Riks­dags­le­da­moten Kris­ti­na Yng­we, växtodlande lant­bru­ka­re från Ystad, fick stöd av en riks­dags­ma­jo­ri­tet för att po­lisen måste prio­ri­tera ar­be­tet mot djur­rätts­re­la­te­rad brotts­lig­het. Nu måste Sven-Erik Bucht följa upp det.

Hot och våld i djur­rättens namn är ett stort de­mo­kra­tiskt pro­blem och ett sam­hälls­pro­blem. Ingen som ägnar sig åt lag­lig verk­sam­het ska be­höva frukta för sitt liv och sin fa­miljs sä­ker­het.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons