Annons

Tidigare anställda på Haki polisanmäls

Östra Göinge • Publicerad 26 april 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Midway Holdings vd Sverker Lindberg skriver i kvartalsrapporten att utredning i Haki har präglat koncernen det senaste halvåret. Tidigt 2017 såg Midway Holdings ledning ”oroande tendenser” inom Haki. Det handlade bland annat om sjunkande rörelsemarginal och ökande kapitalbindning. En genomlysning av verksamheten inleddes.

”Den ökade transparensen gav oss ny och mer detaljerad information, vilket så småningom resulterade i en reviderad strategi och att dåvarande vd:n lämnade bolaget. Kort efter personalförändringen fick vi tips om oegentligheter i bolaget. Informationen ledde till en brottsutredning som nu slutat i en polisanmälan mot ett antal Hakianställda. De polisanmälda individerna har alla lämnat bolaget,” skriver Sverker Lindberg i kvartalsrapporten.

Annons

Han meddelar att rättsväsendets process nu tar vid och att man avvaktar dess utfall.

Det var i slutet av november 2017 som Håkan Axelsson, vd på Haki sedan 2010, lämnade sin post. Owe Wedebrand tog över som tf VD och nu har styrelsen för Haki utsett Thomas Schüller till ny vd från och med 1 maj i år.

Schüller kommer närmast från tjänsten som ansvarig för Haki Norden. I ett pressmeddelande säger vd Sverker Lindberg att Schüller levererat mycket goda resultat:

– Vi ser fram emot att tillsammans med Thomas utveckla och bredda Hakis verksamhet.

Lindberg hyllar också Wedebrand, som anses ha gjort ett ”utmärkt arbete under sin tid som tf vd”. Wedebrand blir kvar i företaget under en tid.

Trots den turbulenta tiden i företaget har Haki ett starkt kvartal bakom sig. Enligt kvartalsrapporten ökade omsättningen från 124 till 127 miljoner kronor och rörelseresultatet steg från 12 till 13 miljoner.

”De nedskrivningar som gjordes i Haki under fjärde kvartalet 2017 var av engångskaraktär och påverkar inte företagets dagliga affärer, vilket bekräftas av verksamhetens utveckling under första kvartalet 2018,” skriver Sverker Lindberg.

Ett antal kostnadsbesparande åtgärder har genomförts, bland annat har personalstyrkan minskats med runt tio procent och en produktionsenhet i Polen kommer att avvecklas.

Haki ses av Midway Holdings ledning som ett bolag med stor utvecklingspotential.

”Bolagets nya ledning har på några få månader vidtagit flertalet åtgärder som gett positiv effekt på såväl marknads- som kostnadssidan,” står det i kvartalsrapporten.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons