Annons

Testar tallsådd

Osby • Publicerad 30 april 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Tallskog.
Tallskog.

Det vanligaste är att man planterar skog. Att det planteras för lite av just tall beror till stor del på skador av betande vilt som rådjur och älg.

– På gran blir det lite toppskottsbetning och lite betning av sidoskotten de första två åren. Men sedan blir grangrenarna för grova för att vara intressanta. Tallen däremot kan betas i flera år på både sidogrenar och toppskott. En älg är ganska stor. Den kan bryta en tall som är upp till fyra meter hög, konstaterar Stig Hermansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Skåne.

Annons

Så för att bättre fördela riskerna i skogsbruket och få skog som både kan producera bra virke och samtidigt foder för det vilda blir alternativet med att komplettera föryngringarna med tall allt mer intressant.

Och därmed är frågan om sådd av tall kan göra att man får upp ett sådant stort bestånd av plantor att det kan gå till både foder och till produktion.

Enligt honom finns det flera orsaker till varför man vill ha in mer tall.

Han betonar att det finns ett gemensamt intresse från jägare och markägare att få viltskadorna att minska och det måste finnas en balans mellan tillräcklig avskjutning och foder för viltet.

Tobias MalmbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons