Annons

”Ju fler desto bättre”

Osby Det fejas och grejas in i det sista. Idag öppnar Pecorino i nya lokaler på Briogatan, där Skafferiet tidigare låg.
Osby • Publicerad 3 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det här är både en investering och en risk, säger Sofie Billsten, som ser fram emot att driva sin verksamhet i de nya lokalerna med en tilltalande uteservering.

Hon tar sig tid i arbetet med att färdigställa hyllor, bord och stolar, fixa med dekorationer och putsa fönster och slår sig ner en stund.

Annons

– Läget är mycket bättre här än på det gamla stället, säger hon, det är många som rör sig i närheten av stationen och Lekoseum. Det är ett större flöde.

Väggbilden med de gamla böckerna i företrädarens lokal, som skulle ge känsla av läshörna, har bytts ut mot en vacker bild från en by i Italien. Sofie Billsten smälter in i bilden och ett ögonblick hör man Evert Taube sjunga om att han längtar till Italien.

Konceptet blir detsamma som tidigare: catering och kall lunchbuffé, som man kan packa med sig eller sitta och äta på plats; ost och delikatessbutik, som är stommen i verksamheten, där man även kan fika och äta tårta och italiensk glass.

Kaffemaskinen till latte och cappuccino står på plats och Sofie erbjuder även olika former av presentmix med gott och blandat.

– Lunchbuffé passar både äldre och yngre, säger Sofie, det är smidigt, man slipper stå i kö eller vänta in sin varmrätt och kan äta hur mycket eller hur lite man vill. Och så har vi meny för de yngsta, småfolkets meny.

Hon tog över Pecorino för sex år sedan och har en anställd på 75 procent plus två skolelever som hjälper till på lördagar och lite när de kan. Men hennes man, föräldrar och svärföräldrar stöttar och ger hjälpande händer.

- Jag skulle gärna vilja anställa fler, men det är för dyrt, suckar hon.

Faktum är att Sofie känner väl till Skafferiets lokaler. Hon började jobba där som 19-åring efter att ha avslutat sin hotell- och restaurangutbildning i Älmhult. Efter tio år, när restaurangen gick i konkurs, började hon jobba på Pecorino, som hon nu sedan sex år alltså äger.

Hur ser du på konkurrensen i Osby? Det är många matställen, är de för många?

– Nej, det tycker jag inte, svarar Sofie. Ju fler desto bättre, då finns det mycket att välja på och det är aldrig fel att samarbeta, det har jag lärt mig när vi varit grannar med Fröjds.

Annons

Hon säger att det finns mycket industrier och fabriker runt om Osby så efterfrågan på lunchkrogar är stor.

Vad gillar du själv mest att äta?

– Jag älskar pasta och så klart ost, blir svaret. Vi äter av buffén varje dag och jag tröttnar aldrig.

Bland delikatesserna i butiken hittar man diverse olika ostar men också svenska och engelska godbitar.

– Vi har så mycket svenskt som möjligt, säger Sofie, och en hel del engelskt.

Till helgerna säljer hon mycket ost och chark.

– Ingen dag är den andra lik, konstaterar Sofie, antalet matgäster kan variera från 20 till 80, men inget går att förutse i förväg. De dagar jag tror folk ska välla in kommer knappt någon medan andra dagar när jag inte tror någon kommer kan det bli anstormning. Det där går inte att beräkna.

Sofie återgår till invigningssysslorna, idag klockan tio slås portarna upp.

– Vi har redan en beställning på 73 portioner till torsdagen och 18 personer har bokat bord.

bild 1/2
Skafferiets lokaler har fått en touch av Italien, när Pecorino tar vid.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         FOTO: SUSANNE GÄRE
Packa ihop en takeaway eller sitta och äta i italienskt inspirerad miljö. Valet är fritt.                                     FOTO: SUSANNE GÄRE
Skafferiets lokaler har fått en touch av Italien, när Pecorino tar vid.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         FOTO: SUSANNE GÄRE
Packa ihop en takeaway eller sitta och äta i italienskt inspirerad miljö. Valet är fritt.                                     FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons