Annons

300 scouter lärde sig vett och etikett

HULTET På 10 minuter ska en patrull klara av att göra upp eld och bränna sönder ett snöre. De har endast 10 tändstickor och naturen till hjälp. Svårt!
Östra Göinge • Publicerad 6 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Patrullen som består av William Owe, Hanna Lindholm, Melker Nilsson och Ebony Gonzales samarbetar för att göra upp eld.                                                       FOTO: SUSANNE GÄRE
Patrullen som består av William Owe, Hanna Lindholm, Melker Nilsson och Ebony Gonzales samarbetar för att göra upp eld. FOTO: SUSANNE GÄRE

Melker Nilsson, Ebony Gonzales, William Owe och Hanna Lindholm jobbar på.

De får inte bryta kvistar, men plocka löv och småpinnar på marken. Det finns de som klarat det på en tändsticka. Lite nerver kommer med i spelet, de får fyr, men elden slocknar igen.

Annons

Nej, det gick inte, de klarade det inte på utsatt tid.

Dalle Berglund, njuter av vädret och stämningen.

– Det finns inget bättre än det här, positiva glada barn och vackert väder hela helgen.

Han är distriktsordförande för Snapphane scoutdistrikt, som sträcker sig från Perstorp till Rydsberg och från Osby till Höör.

Varje år anordnas Snapphanefejden och i år slöt alltså runt 300 scouter upp i naturen

– Idén är att lära sig att klara sig själv och bli världsförbättrare genom att samtala och samarbeta, säger Dalle Berglund.

Därför poängsätts samarbete och även om hela patrullen kommer fram i samlad trupp till kontrollstationerna. Metoden är att åstadkomma detta genom äventyr och kompisar.

I år fick Dalle Berglund idén att lära scouterna lite vett och etikett också.

– Det gäller att även kunna föra sig inomhus också.

Därför var uppgiften vid en kontroll att duka upp ett kuvert, med tallrik, flera olika bestick och glas.

Annons

– Det är kanske lite utanför boxen, men ett kul inslag, säger han.

Många sitter i skuggan, andra tar vara på solstrålarna, det slås knopar och doppas tår i Rolfstorpasjön. Ett är gemensamt - alla njuter av det fina vädret. Det enda negativa är att de som sov i tält under natten kunde konstatera att myggen redan är på bettet.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons