Annons

Låt inte SD be­stämma

Le­da­re Jim­mie Åkesson pekas av många ut som ”kungamakare” ef­ter valet. Men det är bara om öv­riga par­tier inte kan enas som han får chansen.
Opinion • Publicerad 7 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Jim­mie Åkesson ger inte stöd vill­kors­löst. 	             Foto: TT
Jim­mie Åkesson ger inte stöd vill­kors­löst. Foto: TT

”Han som be­stämmer” har ny­hets­ma­ga­sinet Fo­kus som ru­brik på sitt senaste num­mer med en bild där Jim­mie Åkesson tonar fram ur en svaret bak­grund. För att för­tyd­liga är un­der­ru­briken ”Jim­mie Åkesson väljer nästa stats­mi­nis­ter.”

Men så be­höver det inte bli. Det be­ror på hur öv­riga par­tier han­terar di­lem­mat.

Annons

Alla opinionsmätningar och näs­tan de flesta po­li­tiska be­dö­ma­re ut­går från att val­re­sul­tatet in­ne­bär att två näs­tan lika stora block står emot varandra med Sverigedemokraterna vid si­dan. Det skulle kun­na ge Jim­mie Åkesson möj­lig­heterna att be­stämma vem som kan bilda rege­ring.

Då har många gissat på att Ulf Kris­ters­son har ett för­steg. Inte minst hoppas många mo­de­rater på det.

Lo­giken i det­ta är dock inte sol­klar, om man lyssnar på och läser vad Jim­mie Åkesson själv sagt och gjort.

Ef­ter re­ger­ings­skif­tet har SD of­tare röstat med S än med Alliansen vid blockskiljande om­röst­ningar. Un­der riks­dags­året 2015/16 röstade SD med S i över hälften av alla om­röst­ningar, men med M i mind­re än en tred­je­del. Så det är inte själv­klart att M får SD:s stöd.

Jim­mie Åkesson har ock­så ofta för­kla­rat att han inte lovar stöd åt nå­gon, men han har ock­så hotat med att ald­rig stödja en rege­ring där An­nie Lööf är med. Frå­gan är hur Ste­fan Löfven skulle agera om han kan bilda rege­ring med Jim­mie Åkes­sons (tysta) stöd.

An­nie Lööf har pressat honom på vad hans ut­ta­lan­den om att han ska göra allt för att be­gränsa SD:s in­fly­tan­de. be­tyder. Är det en öpp­ning för att S ac­cep­terar en al­li­ans­re­ger­ing, om Alliansen blir större än väns­ter­blocket?

Om par­tierna menar all­var med att inte bilda rege­ring på Jim­mie Åkes­sons nå­der måste de komma över­ens om hur landet ska styras. Det kan be­tyda en block­över­skri­dan­de rege­ring el­ler att en mi­no­ri­tets­re­ger­ing för det största blocket ac­cep­teras av det andra.

Det är bättre än att låta Jim­mie Åkesson be­stämma.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons