Annons

Följ kom­pass­nålen mot kor­rup­tion i Guatemala

Opinion Ef­ter­trä­da­ren till An­ders Kom­pass måste fort­sätta hans ar­be­te med inriktningen att kor­rup­tionen be­kämpas och de­mo­kra­tin stärks.
Opinion • Publicerad 12 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sve­ri­ges am­bas­sa­dör i Guatemala, An­ders Kom­pass, ti­digare känd som vis­sel­blå­sa­re i GFN, har fått be­sked om att han inte läng­re är väl­kom­men i landet. Sverige har fått en månad på sig att ta hem honom.

Or­saken är att han sagt san­ningen. Han talade för en tid se­dan om Guatemala som ”ett kor­rupt sam­häl­le”. Även om det var odi­plo­ma­tiskt är det knappast nå­gon som inte håller med.

Annons

Det finns till och med en sär­skild FN-kom­mis­sion, CICIG, till stor del med svensk fi­nan­sie­ring, som har som upp­gift att för­söka av­slöja och komma till rätta med kor­rup­tionen.

Re­dan har de båda ex­pre­si­denterna Al­fon­so Portillo och Otto Perez Molina fastnat i nätet och är fö­re­mål för rätts­liga åt­gärder. När ut­red­ningarna nu närmar sig den sittande pre­si­denten, Jim­my Morales, ökar ner­vo­si­teten bland makt­ha­va­rna. An­ders Kom­pass blev ett of­fer för den oron.

Andra har blivit hårdare drabbade. Många män­ni­sko­rätts­ak­ti­vister och kor­rup­tions­grans­ka­re har mist livet i Guatemala, Ra­sismen ge­nom­syrar sam­häl­let

Flera av Centralamerikas stater är hårt drabbade av kor­rup­tion, brotts­kar­teller och mi­li­ta­ri­se­ring. Ame­ri­kans­ka CIA har en el­ler flera gånger in­gripit på för­tryc­ka­rnas sida.

Där­för är CICIG:s ar­be­te vik­tigt. Ef­ter­trä­da­ren till An­ders Kom­pass måste fort­sätta hans ar­be­te med inriktningen att kor­rup­tionen be­kämpas och de­mo­kra­tin stärks.

För Kom­pass är utvi­s-ningen en he­ders­be­ty­gel­se.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons