Annons

Från Kärråkra till Jerusalem

Personligt En oförglömlig vandring.
Personligt • Publicerad 15 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

För 70 år sedan, den 25 april 1948, hade sjuksköterskan och kinamissionären Hilda Andersson firat gudstjänst i den anglikanska Sankt-Georgs-katedralen i Jerusalem.

Som vanligt vandrade hon sedan hemåt till sitt Svenskbo, beläget uppe på Olivbergets sluttning med utsikt över den heliga staden.

Annons

Nere i Kidrondalen föll hon emellertid offer för ett antal dödande gevärskulor. Intill idag är oklart vem som höll i mordvapnet.

1948 var det extremt oroligt i Palestina. Britterna stod i begrepp att överlämna ansvaret till FN, staten Israel skulle inom kort utropas och ett blodigt krig flammade upp. Hilda Andersson har i sin postumt utgivna Kampen om det heliga landet skildrat dessa omtumlande dagar på ett sätt som om hon anade vad som snart skulle drabba även henne.

Hilda, född 1888 i Kärråkra i utkanten av Hässleholm, kom tidigt i kontakt med den svenskamerikanska Augustanasynoden som på den tiden ingick i Svenska kyrkan, arbetade några år i USA och sändes därifrån 1918 till provinsen Henan i Kina.

Där verkade hon fram till 1927, då hon tillsammans med andra västerlänningar fick fly på grund av kriget mellan nationalister och kommunister.

När hon 1924 på väg till Sverige passerade Palestina, passade hon på att på Olivberget köpa ett stycke mark, där hon så småningom lät uppföra en bostad i orientalisk stil med platt tak som hon kallade Svenskbo.

Här fann Hilda Andersson nya uppgifter. Araberna i området kom till henne för att få sjukvård, judar som flytt förföljelse fick bo hos henne, brittiska soldater fick vila ut i hennes hem och trädgård. Även många prominenta gäster besökte henne.

I slutet av april gjorde min fru Gunnel och jag en resa till Jerusalem i samband med 70-årsminnet av Hildas död. Det hade då förflutit över ett halvt sekel sedan jag senast besökte Jerusalem. Svenskbo låg på den tiden i Jordanien. Utsikten från takterrassen glömmer jag aldrig liksom känslan att befinna sig på mark där Jesus vandrat omkring.

Den 24 april 2018 gick vi till fots från den vackra Sankt-Georgs-katedralen som ligger i anslutning till Jerusalems gamla stad genom Kidrondalen bland olivträden uppför Olivbergets solstekta sluttningar till platsen där Svenskbo en gång låg. Idag har man på tomten uppfört en yeshiva (torahskola) kallad Bet Orot. En oförglömlig vandring – nästan på dagen 70 år efter att skotten i dalen satte punkt för ett märkligt människoöde.

bild 1/2
Hilda Anderssons postumt utgivna Kampen om det heliga landet.
Hilda Andersson föddes 1888 i Kärråkra, Hässleholm. PRIVAT BILD
Hilda Anderssons postumt utgivna Kampen om det heliga landet.
Hilda Andersson föddes 1888 i Kärråkra, Hässleholm. PRIVAT BILD
Per-Martin Hjort
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons