Annons

Skånepolitiker vill ha kriskommission

Publicerad 16 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
All-focus
All-focus

– I förra veckan stod all tågtrafik i Skåne still under flera timmar på grund av ett elfel utanför Lund. Närmare 100 000 tågresenärer blev strandade på stillastående tåg och perronger över hela Skåne. Problem med nedrivna kontaktledningar och andra fel är återkommande och skapar stora problem för våra pendlare, säger Cristina Glad (L) andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Efter förra veckans totala kaos med stillastående tåg och totalstopp på motorvägen utanför Landskrona i flera timmar med följd att trafiksituationen lamslogs helt, röt Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson till mot Trafikverket och krävde svar om hur de tänker lösa problemet.

Annons

Initiativärendet, som lämnades in på onsdagen, föreslår att regiondirektören får i uppdrag att skapa en kriskommission med ansvariga myndigheter, som tar fram en plan för hur tågkaoset i Skåne ska upphöra och hur samhällsviktiga funktioner upprätthålls i den skånska infrastrukturen.

Från politiskt håll i Skåne är man bekymrade och frustrerade över att skåningarnas förtroende för kollektivtrafiken är kört i botten.

Ur ett skånskt pendlarperspektiv är det prio ett att sträckan Lund-Hässleholm får ett dubbelspår till så snabbt som möjligt och att enkelspåriga sträckor, som Kristianstad-Helsingborg, får dubbelspår.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons