Annons

Springvattnet porlar åter i Sanatorieskogen

Tyringe Den forna idyllen i Sanatorieskogen har snart återskapats med nytt springvatten, nya vägvisningar, bänkar längs stigarna och informationsställ.
Hässleholm • Publicerad 16 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Solen steker och svetten rinner på Per-Erik Carlsson och Erling Börjesson, som lägger sista handen vid det nya springvattnet vid entrén till Sanatorieskogen, som ursprungligen anlades av doktor Otto Reimers redan 1905.

– Snart ska vi testa om den fungerar. Vi får vattnet från Kurhotellets damm, säger Erling Börjesson.

Annons

Sanatorieskogen, ursprungligen 100 hektar, är en ovärderlig tillgång för rekreation och motion. Stråket av stigar används av löpare och skidåkare och åtskilliga söker sig hit för att plocka bär och svamp.

Området hänger intimt samman med Tyringe Kur- och badanstalt som byggdes 1905 av August Bergman.

– Det finns många berättelser om hur det var här förr. Byalaget tyckte att vi skulle återupprätta den forna miljön, så vi startade en projektgrupp. En av killarna är med i Leaderprojektet i Hässleholm. Under 2016 tog vi fram en plan och gjorde upphandlingar och i november samma år lämnade vi in vår ansökan till Jordbruksverket och sökte Leaderstöd för vårt lokalt ledda utvecklingsprojekt ”Restaurering av Sanratorieskogen, säger Sven-Ingvar Jönsson.

Ansökan beviljades i juni förra sommaren och då drogs arbetet igång.

– Villkoret för att få pengar från Leader är att en tredjedel av arbetet ska utföras ideellt. Vi fick ihop tillräckligt folk med olika kompetenser som har jobbat med anläggningen av brunnen, bänkarna och informations- och orienteringstavlorna och röjt i skogen, berättar Sven-Ingvar Jönsson i byalaget.

Brunnen, eller Lilla Springvattnet, är den stora ekonomiska delen i projektet.

Byalaget har använt lokala entreprenörer för arbetena, som till exempel Mjölkalånga Entreprenad. Finja bjuder på cement till gjutningen av de tio bänkarna, som byalaget har placerat ut och satt fast själv.

– Kommunen har gallrat i vissa delar av skogen, som vi har hjälp till att röja, Nu är stigarna framkomliga, säger Sven Ingvar Jönsson.

Förr fanns det stolpar med stigvisningar. Nya ska sättas upp med skyltar i ny design.

Tio informationsställ visar besökarna stigarna till grytorna, Blåbärsdalen och var bänkarna finns, som man kan vila sig på.

Annons

– Alla hushåll i Tyringe har fått en informationsbroschyr med historik och en orienteringskarta över hela Sanatorieskogen, förklarar Sven Ingvar Jönsson.

Fredag den 25 maj går starten för invigningen av Sanatorieskogen, som därefter pågår till och med söndag. Invigningen är på lördagen med flera aktiviteter.

– Det är och har varit fantastiskt roligt att få vara med i det här arbetet. Vi återskapar en plats med stort kultur- och naturhistoriskt värde i Tyringe. Här har ju massor av människor kommit för rekreation genom tiderna. Tyringe har stora och fina anor, säger Sven-Ingvar Jönsson.

”Dricka brunn” var en av höjdpunkterna på Kurhotellet förr. Under lördagen bjuder byalaget på ”Dricka brunn” från den ambulerande vattenkiosken vid springvattnet.

Springvattnet har återtagit sin roll som det naturliga navet för de olika stigarna, som gästerna förr ordinerades att promenera två gånger om dagen.

bild 1/2
Sven Ingvar Jönsson visar de nya visningsskyltarna till de olika platserna som kan besökas i skogen. Foto: Stefan Olofson
Sven Ingvar Jönsson, Per Erik Carlsson och Erling Börjesson lägger sista handen vid det nya springvattnet.  Foto: Stefan Olofson
Sven Ingvar Jönsson visar de nya visningsskyltarna till de olika platserna som kan besökas i skogen. Foto: Stefan Olofson
Sven Ingvar Jönsson, Per Erik Carlsson och Erling Börjesson lägger sista handen vid det nya springvattnet.  Foto: Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons