Annons

Hässleholm mister ambulans till CSK

Hässleholm Hässleholm mister en av sina fyra ambulanser i sommar. Transportambulansen flyttas till Kristianstad och kvar finns tre akutambulanser.
Hässleholm • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Den 6 juni flyttas transportambulansen i Hässleholm till Kristianstad.                                                                              Arkivbild
Den 6 juni flyttas transportambulansen i Hässleholm till Kristianstad. Arkivbild

Anställda i ambulanssjukvården i Hässleholm reagerar starkt på beslutet och oroas för att patientsäkerheten hotas.

Premedic, som sköter ambulanssjukvården i nordöstra Skåne på uppdrag av Region Skåne efter upphandling den 1 februari i år tycker att Kristianstad ligger geografiskt bättre till för transportambulansen, som kör på lägre prioriterade uppdrag än de tre övriga akutambulanserna.

Annons

– I dag är ambulanserna så hårt belastade att transportambulansen ofta är den enda lediga ambulansen vid prioriterade uppdrag och kör flera av dessa, uppger en anställd, som vill vara anonym.

Transportambulansen är bemannad med en sjuksköterska, men även med en specialistsjuksköterska ibland.

Förra året hade ambulansstationen i Hässleholm 7 943 uppdrag varav 6 800 var prioriterade. Det innebär 19 utryckningar dagligen.

– Vi ser en konstant ökning av larm och Premedic väljer då att flytta en ambulans till Kristianstad där det redan finns sex ambulanser dagtid. De säger att det har kommit ny personal dit och därför behövs en bil till där istället för att anställa i Hässleholm, fortsätter den anställde.

Konsekvensen av flytten, enligt den anställde, blir att vid högt prioriterade uppdrag i Hässleholm, som omfattar bland annat Sösdala, Bjärnum och Vittsjö, finns närmaste ambulans i Kristianstad.

– I dagsläget är en ambulans framme hos en patient i Hässleholm på 11 minuter och 52 sekunder. Hur lång tid tar det att köra från Kristianstad i rusningstrafik vid en allvarlig olycka i Hässleholm? 20-25 minuter, fortsätter den anställde.

Flytten betyder att schemat behöver ändras.

Det är redan svårt att hitta kompetent personal till ambulanssjukvården och enligt uppgifter från anställda så söker sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare andra jobb.

Premedic Östergötland AB bedriver ambulansverksamhet i distrikt fyra vilket omfattar Osby, Broby, Perstorp, Hässleholm, Bromölla, Kristianstad, Degeberga, Tomelilla och Simrishamn.

Lars-Göran Wiberg (C) från Hässleholm är ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och sjukvårdsnämnd Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm) Han är inte informerad om ambulansflytten.

Annons

– Det viktigaste är att Premedic lever upp till kravet på utryckningstider. Jag kan bli förvånad över att en ambulans flyttas till Kristianstad med tanke på avlägsna platser som Vittjsö, Bjärnum och Sösdala. Utryckningstiderna är det viktigaste för patientsäkerheten. Vi får se vad utvärderingen visar av ambulansverksamheten i distriktet.

Lars-Göran Wiberg betonar vikten av att verksamheter inte flyttas till större orter.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons