Annons

Vad görs åt ekonomin? Hu­vud­le­da­re

Opinion På det senaste kom­mun­full­mäk­ti­ge­mö­tet i Häss­le­holm dis­ku­terades bok­slutet för för­ra året.
Opinion • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) vill nu utreda vad området ska användas till.
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) vill nu utreda vad området ska användas till.

På det senaste kom­mun­full­mäk­ti­ge­mö­tet i Häss­le­holm dis­ku­terades bok­slutet för för­ra året. På sis­ta raden såg det bra ut med ett li­tet plus. Men jäm­fört med bud­geten hade nämnderna ett samlat un­der­skott på 60 mil­joner kro­nor.

Kom­munens ekonomi räddades för­ra året av god av­kast­ning på pen­sions­ka­pi­talet samt högre skat­te­in­täkter och stats­bi­drag än be­räknat. Det gjorde att alla kun­de vara nöjda och glada, även om var­nings­tec­knen lyser som stopp­ljus för den som är rea­list.

Annons

Den som van­ligt mest kri­tiske i de­batten var Björn Wid­mark (FV), trots att det var hans bud­get, åt­min­sto­ne den bud­get han röstade för, som legat till grund för verk­sam­heten. Att ex­em­pel­vis sko­lan haft för lite pengar att röra sig med är han allt­så i hög grad med­an­sva­rig för. Men det vill han inte inse. Det­sam­ma gäller för Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­na, som dock höll en låg pro­fil i de­batten om bok­slutet.

På kom­mun­sty­rel­sens senaste möte re­do­visades en må­nads­upp­följ­ning ef­ter mars månad. Den pekar mot ett nytt stort verk­sam­hets­un­der­skott. Över 60 mil­joner kommer un­der­skottet att bli fram till års­skif­tet om pro­gnosen håller.

Det är till stor del med­ve­ten bud­get­op­ti­mism som ligger bak­om det för­väntade un­der­skottet. Be­spa­ringar och ef­fek­ti­vi­se­ringar på 19 mil­joner för fi­nans­för­valt­ningen har inte på­börjats och väntas inte ge nå­gon ef­fekt i år. Tek­niska nämndens ef­fek­ti­vi­se­rings­krav på 13,5 mil­joner har bara nåtts till en mind­re del ge­nom för­sälj­ning och riv­ning av fas­tig­heter. Resten är osä­kert. För barn- och ut­bild­nings­nämnden är bud­geten, pre­cis som för­ra året, för li­ten för det an­tal elever som finns i för­sko­lor och sko­lor. Det borde varit lätt att för­ut­se den ut­veck­lingen. Att ställa kravet på att Bun mitt i som­maren ska re­do­visa hur bud­get­ba­lans ska nås är mer en för­hopp­ning än ett rea­lis­tiskt krav.

Häss­le­holms kom­muns ekonomi verkar vara i fritt fall. Har den an­sva­riga kom­mun­led­ningen nå­gon plan för hur kom­munens ekonomi ska komma i ba­lans?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons