Annons

Bakom kulisserna i Almedalen

Kultur och Nöje Tre somrar i rad har filmregissören Cecilia Björk följt aktiviteterna under Almedalsveckan på Gotland. Resultatet är långfilmsdokumentären En bra vecka för demokratin som får biopremiär på fredag. – Jag längtade väldigt starkt efter andra bilder av politik än de man ser i nyhetsmedier, säger hon.
Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Dokumentären En bra vecka för demokratin är regissören Cecilia Björks långfilmsdebut och bygger på filmmaterial från tre Almedalsveckor – 2015. 2016 och 2017. Från början var tanken inte alls att det skulle bli vare sig en långfilm eller ett så omfattande filmarbete.

– 2014 hade jag precis gjort klart min första film, Saliga, som är en kortdokumentär om ett årligen återkommande frikyrkomöte på Hönö utanför Göteborg, berättar Cecilia Björk på telefon från Stockholm. Sedan var jag på Gotland samtidigt som det var Almedalsveckan. Det var väldigt fascinerande och jag såg uppenbara paralleller till Saliga. Almedalen är också en mötesplats på sommaren som byggs upp och försvinner och dit det kommer mycket folk på kort tid och förändrar platsen. Sådana här mötesplatser har ett specifikt syfte. Man åker till den kristna mötesplatsen för att stärkas i sin tro och sin identitet som kristen och till Almedalen om man är en politisk varelse och vill bli stärkt i tron på att demokratin är viktig.

Annons

Sommaren 2015 återvände Cecilia Björk till Gotland för att filma aktiviteterna under Almedalsveckan och göra en kortfilmsdokumentär i samma stil som Saliga.

Hon insåg dock snabbt att det fanns mer att filma i Almedalen och att hon behövde mer tid för att kunna berätta det hon tänkt berätta. I samarbete med Ruben Östlunds produktionsbolag Plattform Produktion bestämde hon sig för att satsa på en långfilmsdokumentär och filma Almedalsveckan tre somrar i rad.

– Om jag hade tänkt från första början att jag skulle göra en långfilm och filma tre år i Almedalen hade jag aldrig gjort det här, det hade känts alldeles för stort, konstatera Cecilia Björk. Just att det har smugit sig på och vuxit, att jag inte visste vad jag gav mig in på, har varit nyckeln till att lyckas.

I En bra vecka för demokratin får man i korta klipp följa så väl välkända ministrar, partiledare och representanter för olika politiska ungdomsförbund som olika intresseorganisationer och lobbygrupper under Alemdalsveckan.

Ofta är kameran med bakom kulisserna. Vi får se Annie Lööf förbereda sig för medverkan i Godmorgon, Ylva Johansson och hennes medarbetare lägga upp planerna för dagen, Sverigedemokraternas ungdomsförbunds Tobias Andersson äta korv tillsammans med en Ukip-medlem, Centerns ungdomsförbund öva slagord, teckenspråkstolkar diskutera översättning av olika politiska uttryck, finska journalister diskutera bästa kameraplaceringen under Nordiska motståndsrörelsens torgmöte och mycket annat.

– I Almedalen händer så mycket på en så liten yta och det är som om saker blir tydligare där, specifikt spelet mellan media och politik, säger Cecilia Björk. Jag försökte hitta personer och situationer där man kunde få syn på det på ett fysiskt sätt. Jag använder ingen voice over, inga förklarande lager så allt måste finnas i bilder, situationer och scener.

– Sedan längtade jag väldigt starkt efter andra bilder av politik än de man ser i nyhetsmedier, fortsätter hon. Filmen är till exempel ganska humoristisk. Jag insåg också snabbt att jag måste skala bort alla sakfrågor och bara filma. Det var ett sätt att förmedla hur det är på en plats där alla pratar samtidigt och där alla frågor är oerhört viktiga. Jag menar, hur väljer man mellan minröjning och suicidprevention?

När du ser den färdiga filmen, tycker du att du har lyckats fånga det du var ute efter?

– Ja, det måste jag säga. Jag hittade det jag letade efter även om jag inte visste exakt vad det var från början. Det är också det som är så intressant. Jag får ofta frågan om jag tycker att Almedalen är bra eller dåligt och mitt svar är att jag inte vet, eller både och. Jag skulle aldrig har gjort en film om jag inte haft den ambivalensen som drivkraft. Jag vet inte om jag blivit så mycket klokare nu men det är viktigt att vi tar hand om våra demokratiska mötesplatser.

En bra vecka för demokratin hade världspremiär på filmfestivalen i Göteborg i januari och har bland annat visats på dokumentärfilmfestivalerna Tempo i Stockholm och CPH Dox i Köpenhamn.

Annons

– Reaktionerna har varit väldigt positiva och det är så spännande med samtalen man har efter att folk har sett filmen, berättar Cecilia Björk. Det känns som det finns ett stort behov hos folk att prata om hur vårt samhälle ser ut och hur politiken fungerar.

På fredag 18 maj är det biopremiär för En bra vecka för demokratin i ett tiotal svenska städer, bland dem Malmö, Lund och Kristianstad. Cecilia Björk har en intensiv turné planerad i samband med detta som börjar i Stockholm på själva premiärdagen. Söndag 20 maj gästar hon visningar på Panora i Malmö och Kino i Lund och längre fram även Kristianstad. Det blir också visning under Almedalsveckan i sommar.

Och med tiden är det dags att sätta nya filmplaner i verket.

– Jag intresserar mig för hur samhället fungerar och för platser där makt koncentreras så nästa film ska ha ett militärt tema, avslöjar Cecilia Björk.

bild 1/2
Bild ur En bra vecka för demokratin. Pressbild
Regissören Cecilia Björks långfilmsdebut har premiär i dag. Foto: Sofia Runarsdotter
Bild ur En bra vecka för demokratin. Pressbild
Regissören Cecilia Björks långfilmsdebut har premiär i dag. Foto: Sofia Runarsdotter
Fakta:

En bra vecka för demokratin

Regi:Cecilia Björk

Producenter och kamera: Maximilien Van Aertryck, Axel Danielson

Klipp: Maximilien Van Aertryck, Cecilia Björk

Ljud: Lars Wignell, Gustaf Berger

Längd: 77 minuter Biopremiär: 18 maj

Cecila Björk om …

… hur det är att göra film på Göteborgsbaserade Plattform Produktion som ligger bakom bland annat Ruben Östlunds filmer och Oscarsnominerade kortfilmen Hopptornet: ”Det som är bra med att vara med i det här sammanhanget är att man kan vara så kompromisslös i förhållande till vad man vill göra. En film som min som inte använder vare sig klassiskt narrativ, huvudkaraktär eller voice over är ingen film som finansiärer hoppar på direkt. Därför är det bra att jobba med folk som är lika övertygade som en själv om hur filmen ska göras så att man kan envisas.

Almedalsveckan:

Almedalsveckan kallades tidigare Politikerveckan i Almedalen och traditionen startade 1968 när Olof Palme, dåvarande utbildningsminister, höll tal till folket från ett lastbilsflak i Almedalen. Efter 1968 har det varje år genomförts minst ett politiskt tal i Almedalen under sommaren. Sedan 1991 har samtliga riksdagspartier varit representerade i Almedalen och numera samlas också olika intresseorganisationer och företag för att diskuterar politik och samhällsfrågor. Evenemanget koordineras av Region Gotland och de olika evenemangen organiseras och bekostas av de deltagande partierna och organisationerna och alla evenemang i programmet är kostnadsfria och öppna för alla.

I år firar Almedalsveckan 50 år och arrangeras 1 – 8 juli.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons