Annons

Glimåkra visar upp sin ”fulaste” sida

Östra Göinge • Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Centrum, ”skyltfönstret”, i Glimåkra lämnar en del i övrigt att önska.

– Det finns många fina områden i byn, men tyvärr visar vi upp vår fulaste sida, säger Jörgen Johansson i Glimåkra Utveckling.

Annons

En uppdaterad versionen av Östra Göinges översiktsplan har, som Norra Skåne tidigare berättat, arbetats fram och nu ska allmänheten säga sitt.

I veckan var det möte i Glimåkra med politiker och tjänstemän.

– Det var inte jättemycket folk, vi tyckte att det var lite hastigt annonserat, säger Johansson.

Bland frågorna som togs upp fanns centrum och väg 119.

I översiktsplanen står det. ”En viktig del i Glimåkras utveckling är att stärka centrum. Idag är byns centrum otydligt och svagt och behöver utvecklas. Genom att samla handel och service till torget och Storgatan kan centrum bli tydligare. Med mötesplatser och centrum i byarna, där människor rör sig och arbetsplatser finns, skapas förutsättningar för kommersiell service i form av butiker, serveringar med mera. För att stärka upplevelsen av torget och centrum föreslås en förtätning av bostäder och lokaler i lucktomterna, samt att nergångna hus rustas upp.”

– Längs Storgatan finns en del tomma hus och misskötta fastigheter. Men det är svårt att komma till rätta med skamfläckarna. Ett förslag på mötet var att vända på det, att istället för att gnälla uppmuntra folk att försöka göra i ordning sin fastighet. Ha någon belöning, någon morot, för dem som gör mest, säger Johansson.

Att väg 119/Storgatan är så bred i centrala Glimåkra är inte bra, säger Johansson.

– Den är ju bredare vid torget än mellan Broby och Glimåkra. Det inbjuder till höga hastigheter och man får inte direkt någon trevlig bykänsla. Som vi ser det har centrum hög prioritet.

Tiomila (den gigantiska orienteringstävlingen), då Glimåkra väntas besökas av upp till 15 000 personer, är ett bra tillfälle att marknadsföra byn och kommunledningen påpekade i samband med att översiktsplanen presenterades att det är viktigt att kunna presentera ett attraktivt centrum till dess.

– Vi får väl ser hur det blir med det. Man kanske får sätta upp någon form av kulisser, säger Johansson med ett skratt.

Annons

Hur ser ni i byn på att kommunen vill satsa på byarna längs väg 19?

– Det tog ju folk upp direkt på mötet. Och politikerna och tjänstemännen menade att de andra byarna inte ska försummas. Det är klart att byarna längs väg 19 blir mer attraktiva. Glimåkra vill man se som naturnära och ”porten till vildmarken”. Och alla var väl inte odelat positiva till det.

– Väg 119 borde inte glömmas bort, det diskuterades om det inte går att påverka Trafikverket mer. Annars är risken att Glimåkra hamnar lite offside.

När det gäller satsningen på Trollacenter vill Johansson gärna förtydliga att det inkluderar mer än vad som lyfts fram i översiktsplanen.

– Det är inte bara ishallen och idrottsplatsen, säger han.

Även om det fanns en del synpunkter ger översiktsplanen totalt sett en ganska bra bild av läget, konstaterar Johansson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons