Annons

Rättsliga rådet prövar åtalad

Hässleholm Tingsrätten begär nu in en prövning från Socialstyrelsens rättsliga råd när det gäller den 27-årige man som står åtalad för att ha orsakat garagebranden vid Norra Station i Hässleholm i december i fjol.
Hässleholm • Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var i december i fjol som garaget vid Norra Station eldhärjades.

Flera bilar förstördes och garaget skadades allvarligt. Att renovera parkeringsgaraget samt installera sprinklers beräknas kosta cirka tio miljoner kronor.

Annons

Under fredagen skulle dom avkunnas för de två män, 27 och 33 år, som står åtalade för att ha anlagt branden.

Den häktade 27-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning. Där har man konstaterat att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

27-åringen har hävdat att han befunnit sig i en bil som han lämnade för att gå och kissa. Under tiden ska 33-åringen har ringt och ”verkat märklig”. Därefter ska båda ha lämnat garaget.

33-åringen har i sin tur hävdat att 27-åringen på vägen till garaget hämtat någon form av dunk med brandfarlig vätska. Därefter ska han ha bevittnat hur 27-åringen med hjälp av vätskan tände fyr på en bil innan de lämnade platsen tillsammans.

Åklagaren har yrkat på fyra års fängelse för 27-åringen eftersom han ska ha varit drivande.

När det gäller 33-åringen ligger yrkandet på ett mildare straff, till exempel skyddstillsyn, med hänvisning till att han inte varit lika delaktig.

Hässleholms tingsrätt har gjort bedömningen att 27-åringen har övertygande bevisning emot sig. Det har däremot varit oklart vad påföljden skulle bli.

Det blev en ytterst kort förhandling under fredagen där man var överens om att skaffa en så kallad ”second opinion”.

Rätten beslöt att begära en överprövning från Socialstyrelsens rättsliga råd rörande mannens psykiska status. Eftersom 27-åringen sitter häktad ska prövningen genomföras så fort som möjligt.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons