Annons

16-åring stal traktor och körde på skjul

Osby • Publicerad 21 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 16-årige pojken från Osby och hans två kompisar – en 20-årig man från Eksjö och en 21-årig man från Kristianstad – tog sig i december i fjol in i ett förråd och stal traktorn, som tillhör Osby kommun.

De tre gärningsmännen körde sedan runt med traktorn och 16-åringen försökte välta ett förrådsskjul genom att köra på det upprepade gånger med traktorn.

Annons

Den aktuella kvällen fick en man som bor i närheten reda på att en traktor passerat utanför hans fastighet och han fick enligt domen en känsla av att allt inte stod rätt till.

Mannen följde efter traktorspåren längs med grusvägen och en bit in på vägen stod en traktor och på platsen fanns även de tre unga männen samt en personbil.

Mannen konstaterade att traktorn tillhörde Osby kommun och ringde därför polisen. Då försökte de tre gärningsmännen lämna platsen i personbilen, men mannen blockerade vägen med sin bil.

Gärningsmännen flydde till fots in i skogen, men återvände sedan för att hämta personbilen och då kunde polisen gripa dem.

I samband med gripandet hyllades mannens insats av polisen, som till Norra Skåne sa att det var ett ”rådigt ingripande.”

Dagen efter att de hade gripits inkom polisanmälan från en privatperson som uppgav någon hade försökt välta hennes förrådsskjul beläget en kort sträcka från platsen där traktorn påträffats. Skjulet hade flyttats bakåt och var lutade och hörnstolparna var knäckta.

Traktorn som stals ska enligt kommunens tjänstemän köpts för 750 000 kronor får ett år sedan. Den användes till parkarbete och snöröjning.

Tingsrätten bedömning är att de tre gärningsmännen har begått stölden tillsammans och i samförstånd. Med tanke på traktorns betydande värde ska brottet bedömas som grovt.

16-åringen har enligt tingsrätten även gjort sig skyldig till skadegörelse när han kört på skjulet.

16-åringen från Osby döms för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse samt ringa narkotikabrott.

Annons

Han förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare och straffet blir ungdomsvård med särskild föreskrift att följa det ungdomskontrakt som upprättats av socialnämnden i Osby.

Han ska också betala skadestånd till kvinnan vars skjul han förstörde. Skadeståndet är på 19 775 kronor.

Den 20-årige mannen döms för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel samt två fall av grov olovlig körning och fem fall av olovlig körning.

Han förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast i mars 2017 för stöld av fortskaffningsmedel.

Tingsrätten konstaterar att han har återfallit i liknande brottslighet under pågående prövotid och straffet blir fem månaders fängelse.

Den 21-årige mannen förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret.

Han döms för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedlen och straffet blir fängelse i en månad samt skyddstillsyn.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons