Annons

Han skapade ikoniska filmposters

Personligt Den grafiska formgivaren Bill Gold, har avlidit i en ålder av 97 år.
Personligt • Publicerad 22 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den grafiska formgivaren Bill Gold, har avlidit i en ålder av 97 år. Han har designat affischer till Hollywoodfilmer i 70 år och skapade några av de mest ikoniska filmposters.

Under hans karriär fick han se filmindustrins utveckling och affischerna kom att bli lika berömda som själva filmerna.

Annons

Han var med från ritade affischer till fotografier och så småningom övergångar från papper till digitalt arbete.

Bill Gold fick sin utbildning vid Pratt Institute i New York City och därefter blev han kontaktad av Warner Brothers, som lät honom på prov göra posters till fyra filmer: Escape Me Never och The Adventures of Robin Hood med Errol Flynn, The Man I Love with Ida Lupino och Bette Davis Winter Meeting.

21 år gammal blev han anställd och första uppdragen var att designa den klassiska affischen till Casablanca. Därefter har han skapat tusentals posters och arbetat med filmskapare som Laurence Olivier, Clint Eastwood, Stanley Kubrick, Alfred Hitchcock, Elia Kazan och Ridley Scott.

Sista postern innan han drog sig tillbaka blev till Clint Eastwoods Mystic River och 2011 gjorde han ytterligare en till filmen J Edgar.

Han efterlämnar hustru, två barn och barnbarn.

Norra Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons