Annons

Ny novellsamling rena läsfyrverkeriet

litteratur/recension Gunilla Wedding har läst novellantologin ”Svenska noveller från Almqvist till Stoor”.
Publicerad 22 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det börjar med Carl-Jonas Love Almqvists ”Palatset” och slutar med Stina Stoors ”Gåvan”. I en 704 sidor tjock bok har Albert Bonniers Förlag samlat svenska noveller från 1700-talet och fram till i dag.

Redaktörer för boken har författaren, professorn och kritikern Ingrid Elam och kulturskribenten och författaren Jerker Virdborg varit och det är bara att gratulera till ett suveränt och gediget arbete.

Annons

I ett kort förord ger Ingrid Elam och Jerker Virdborg först en kort sammanfattning av novellens historia i Sverige. Där får vi bland annat veta att novellen som litterärt begrepp användes för första gången i Sverige 1810, att novellen då ofta hade en längd som vi idag snarare skulle kalla kortroman, att den första svenska novellsamlingen kom 1828 och att novellens popularitet kulminerade under seklets sista decennier.

Vad gäller urvalet i antologin skriver Elam och Virdborg sedan bland annat att de varit tvungna att välja bort alltför långa noveller eftersom de ville ha en hanterlig tyngd på sin bok och att urvalet sedan framförallt har styrts av deras egna läsupplevelser ”Varje utvald novell ska ha ett högt och levande läsvärde (...)”. Sedan lägger de till att de naturligtvis har velat visa upp olika genrer, tagit med tidstypiska noveller så väl som förnyare och dessutom velat ha en spridning vad gäller geografi, kön, klass och etnicitet.

Många faktorer med andra ord men de totalt nittio författarna som finns representerade i samlingen med vars en novell bjuder verkligen på en härlig bredd och ett rent fyrverkeri i läsupplevelser.

Frågan är naturligtvis också hur man som läsare tar sig an en sådan här bok. Läser man kronologiskt eller hoppar man? Själv skulle jag egentligen vilja läsa kronologiskt för att följa utveckling och känna tidsandan förändras men samtidigt kan jag inte låta blir att låta nyfikenheten styra – nyfikenhet på vilka noveller som representerar författarfavoriter och nyfikenhet på det jag inte alls läst tidigare.

Lite extra spänning med den här antologin är nämligen att det inledande registret bara presenterar författarna och inte vilken novell det handlar om.

Därför blir också mitt allra första val att slå upp Astrid Lindgren och se vilken novell av henne som gömmer sig på sidan 420. Inte helt förvånande är det sagolika, sorgliga ”Sunnanäng”. Därefter slår jag lika nyfiket upp Ina Lange som levde 1846-1930 och som jag inte alls känner till och får i novellen Lycka ta del av en dramatisk, högtravande och tragisk kärlekshistoria. Efter det måste jag bara läsa Tove Jansson, Klas Östergren, Harry Martinsson, Stig Dagerman, Sara Lidman, Oline Stig, Sonja Åkesson ...

I mina ögon lever den svenska novellen i högsta grad i dag – genom etablerade författare som Oline Stig, John Ajvide Lindqvist och Åsa Foster och genom nykomlingar som till exempel Stina Stoor vars fantastiska novellsamling Bli som folk nominerades till Augustpriset 2015. Och inte minst genom skånska Elin Nilsson vars novellsamling för unga, Anrop från inre rymden, också nominerades till Augustpriset (2017).

I Lund anordnas nu (av bland andra just Oline Stig) novellfest för fjärde året i rad och Novellix fortsätter sin separatutgivning av noveller. Att dessutom kunna fördjupa sig i den här läslockande novellantologin ökar förhoppningsvis intresset ännu mer.

bild 1/2
Ingrid Elam och Jerker Virdborg. Foto: Martin Stemark
Ingrid Elam och Jerker Virdborg. Foto: Martin Stemark
Fakta:

BOK

Svenska noveller från Almqvist och Stoor

Redaktörer: Ingrid Elam och Jerker Virdborg

Förlag: Albert Bonniers

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons