Annons

En klippa på redaktionen

Personligt Minnesord efter redaktör Sven Ahlstedt.
Personligt • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Redaktör Sven Ahlstedt, Staffanstorp, har avlidit i en ålder av 87 år.

Efter att ha inlett sin bana som journalist på en av de sedan länge nedlagda tidningarna i Kristianstad arbetade han på 1950- och 1960-talet som sportchef på Norra Skåne i Hässleholm. Som signaturen Set utgjorde han här ett starkt team tillsammans med Ove Nilsson (signaturen On).

Annons

På Norra Skånes redaktion vid Vattugatan fanns också vi och där utvecklades en vänskap som bara stärktes med åren.

Vi hamnade efter ett tag på Kvällsposten i Malmö och dit lockade vi också Sven. Många KvP-are kom från Norra Skåne: Göran Rask, Christer Gladh, Jimmy Olsson, Sune Kempe och Stickan Carlsson är några namn.

1968 började Sven en tjänst som redigerare. Ganska snart uppmärksammades hans administrativa talanger och det dröjde inte länge förrän han utnämndes till redaktionssekreterare.

Efter det blev han administrativ redaktionschef och i den befattningen blev han kvar tills han pensionerades.

Sven var en klippa på redaktionen. Han fanns där för alla, mjuk och smidig när det gällde problem som skulle lösas, till och med personliga sådana. Många står i tacksamhetsskuld till honom. Men vi hade roligt också, ibland alldeles för roligt ...

1970 bildades jag, Bosse Plato, konstnären Yngve Sebastian och Arbetets Stig Johnsson Sällskapet Snapphanarne i Göinge och Villands härader, som på ett muntert men samtidigt seriöst sätt skulle sprida kunskap om gränsbygderna.

Det gjorde vi verkligen och Sven var mycket aktiv. 1970 blev Lasse Holmqvist ”Året Snapphane” och samtidigt medlem i sällskapet. Året därpå utsågs Sonja Stjernquist till ”Årets Snapphona”. Hon erhöll medalj och diplom vid en häftig fest med kräftor och råbiff hemma i Långaröd.

Vi hann också med att besöka Göingehövdingen Svend Povelsen i danska Lundby 1972. Både borgmästaren och kyrkoherden fanns på plats vid besöket som arrangerades av Sven.

Allt tar slut, men kvar finns våra fina minnen tillsammans med Sven Ahlstedt. En sann göing, en ärlig och bra arbetskollega och en härlig personlig vän.

Claes-Allan Lundin Bo Plato
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons