Annons

Farstorp utvecklar fotbollskulturen

farstorp En fantastiskt solig måndag kväll, fin gräsplan med över 50 barn, ungdomar och vuxna, som tränar och spelar tillsammans i en underbar stämning.
Hässleholm • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Inte ett kränkande eller nedsättande ord varken från spelare, ledare eller den lilla skara föräldrar som tittade på.

Dagen till ära dömde Martin Ingvarsson träningsmatchen i det mixade laget i Farstorps GoIF

Annons

Han har dömt fotboll sedan 1980 och jobbat sig upp genom divisionerna för att hamna i allsvenskan, landslagsmatcher och Champions League.

Tills för bara några veckor sedan hade han dömt flest matcher i allsvenskan genom tiderna.

Det är tufft för föreningar i dag och kanske allra mest för små föreningar ute på landsbygden.

‑ I Farstorps GoIF vägrar vi lyssna på det och satsar istället på att utveckla verksamheten och på allvar utveckla sunda värderingar för barnbidrott. Vi jobbar med att se varje barn och dess förmåga och behov, säger Frida Johansson, ordförande för föreningens ungdomssektion sedan i fjor.

Hon jobbar målmedvetet för att skapa en bra miljö för barnen och en sund anda byggd på god värdegrund.

Riksidrottsförbundet och Fotbollförbundet jobbar för att få fler barn att idrotta och stanna kvar längre.

‑ Det är viktigt att känna föreningsgemenskap och att man hör hemma i Farstorps GoIF . Det når vi med att ha aktiviteter över gränserna, förklarar Frida Johansson.

Förra året arbetade föreningen med ett förebildsprojekt där barnen fick träffa och träna med spelare från seniorlagen.

‑ Det var oerhört positivt för både barnen och seniorerna. Då jobbade vi med värdegrunderna inom barnidrotten, säger Frida Johansson.

I år fortsätter föreningen i den andan utifrån temat ” framtidens spelare, ledare och domare”.

Annons

‑ Erfarenheterna är otroligt fantastiska. Förebildsprojektet knyter samman unga och seniorer och för de yngsta är det speciellt att han en senior som kompis och se upp till. Det stärker förståelse n och bidrar till ett positivt ledarskap där alla behandlar varandra med respekt. Fotboll är gemenskap och roligt, betonar Frida Johansson.

Tillströmningen av barn som vill spela fotboll i föreningen har ökat, sedan hon drog igång projektet, som Skånes Fotbollsförbund har fått upp ögonen för.

I måndags kväll var första temat domaren. Ungdomssektionen hade bjudit in seniorerna till en träff i klubbstugan med fotbollsdomaren Martin Ingvarsson som föreläsare och dragplåster.

Frida Johansson var fullt sysselsatt i köket med att skiva familjepizzor till de förväntansfulla barnen och ungdomarna inför Martin Ingvarssons föredrag.

De unga spelarna fick ställa frågor till honom om hur de tycker att en bra domare ska vara.

‑ Rättvis, döma rätt, juste och tydlig, blev svaren.

‑ Hur tycker ni att spelarna ska vara mot domaren? undrade Martin Ingvarsson.

‑ Man ska lyssna på domaren och inte bli arg.

Han gladdes åt svaren och berättade att det inte är så många som vill bli domare i dag.

‑ Det är viktigt att alla behandlar varandra bra och korrekt både på och utanför fotbollsplanen.

Annons

Han bjöd på anekdoter från sin karriär och på frågan vad han tycker varit de jobbigaste matcherna att döma blev svaret:

‑ Det är Stockholmsderbyna och Skånederbyna, men det är samtidigt de roligaste matcherna. Det är mycket puls och tryck.

Torbjörn Nilsson, som spelade i IFK Göteborg, är hans favoritspelare i allsvenskan och Messi är det bästa fotbollsspelaren han vet.

‑ Torbjörn Nilsson hade inställningen att hellre förlora en match än vinna på fusk, förklarar Martin Ingvarsson.

Efter föreläsningen var det dags för träningspass tillsammans med seniorer, som åtföljdes av en matchövning med mixade lag, som Martin Ingvarsson dömde.

‑ Jag är imponerad över Farstorps GoIF. Det är precis så här som vi vill att fotbollsföreningarna ska jobba. Jag har bokat in ett reportage om föreningen i förbundets tidning Skånebollen i höst.

bild 1/2
Martin Ingvarsson imponeras av ungdomssektionens arbete med att skapa gemenskap och sunda värderingar i Farstorps GoIF.                                                                             Foto: Stefan Olofson
Seniorer och unga spelare spelar tillsammans i mixade matcher. Farstorps GoIF:s unika arbetssätt ligger precis i linje med Riksidrottsförbundets och Svenska Fotbollförbundets rekommendationer hur föreningar kan jobba med barnidrott.
Martin Ingvarsson imponeras av ungdomssektionens arbete med att skapa gemenskap och sunda värderingar i Farstorps GoIF.                                                                             Foto: Stefan Olofson
Seniorer och unga spelare spelar tillsammans i mixade matcher. Farstorps GoIF:s unika arbetssätt ligger precis i linje med Riksidrottsförbundets och Svenska Fotbollförbundets rekommendationer hur föreningar kan jobba med barnidrott.
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons