Annons

Förtroendekris på Rättsmedicinalverket

Opinion Åtta specialister har sagt upp sig från sin tjänst på Rättsmedicinalverket sedan januari 2017.
Opinion • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Åtta specialister har sagt upp sig från sin tjänst på Rättsmedicinalverket sedan januari 2017. Bland annat är de kritiska mot metoden med medicinsk åldersbestämning. Tommie Olofsson, före detta chef vid RMV:s Uppsalaenhet, har varit en av verkets största kritiker. Han säger till ledarredaktionen att RMV ”alltför ofta” brister i objektivitet och opartiskhet. Det är djupt oroande, eftersom svensk rättssäkerhet vilar på att RMV alltid är just opartiskt och objektivt. Olofsson är en av dem som nu sagt upp sig från verket.

Olofssons kollega Anna Ybo säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att de delade meningarna kring huruvida verket bör utföra medicinska åldersbedömningar på de nuvarande premisserna är symptom på ett större problem. Åldersbedömningarna var det som fick bägaren att rinna över.

Annons

Olofsson och Ybo är inte ensamma i sin skepsis: 88 procent svarar i en personalenkät att de inte instämmer alls eller att de instämmer väldigt lite med påståendet att de har förtroende för hur Rättsmedicinalverket styrs. Ingen enda svarar att de har förtroende. Det visar på systemiska problem.

En av Rättsmedicinalverkets ST-läkare, Jacob Andersson, har avslutat sin utbildning till rättsläkare, eftersom han inte ser någon framtid på en arbetsplats där han inte vet om det går att blåsa i visselpipan om något är fel. Eftersom verkets ledning inte tagit till sig kritiken kring den dåliga vetenskapliga grunden för åldersbestämning ifrågasätter Andersson om han skulle bli hörd om han skulle slå larm om andra missförhållanden. Att anställda inte känner att de kan slå larm om missförhållanden är ett av de mest graverande omdömen som en arbetsplats kan få. Att det gäller en statlig myndighet, vars funktionalitet är en förutsättning för att rättssäkerheten kan garanteras, innebär att den redan är hotad på ett oacceptabelt sätt. Äventyrar det bristande förtroendet för ledningen rättssäkerheten måste ledningen bytas ut.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons