Annons

”Gratisresor ska gälla alla unga”

Skåne Enskilda barn och ungdomar ska inte behandlas annorlunda på grund av funktionsvariationer.
Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det menar Centern och föreslår att regionen själv ska bekosta gratis färdtjänst för ungdomar i sommar.

I veckans sammanträde i kollektivtrafiknämnden beslutades att ungdomar som efter vårterminen lämnar årskurs 6-9 i grundskolan och 1-2 i gymnasiet får gratis resor med Skånetrafiken i sommar. Satsningen bekostas från staten, men innefattar inte de ungdomar som behöver färdtjänst.

Annons

Allianspartierna reserverade sig mot beslutet och yrkade på att nämnden ska skriva till regeringen om att aven färdtjänst ska omfattas av gratis resande.

Men styret sa nej.

– I riksdagen yrkade allianspartierna avslag till bidraget. Nu vill de att jag ska skriva till regeringen, dock utan någon begäran om att utöka bidraget. det går inte ihop, säger Stefan Svalö (S) kollektivtrafiknämndens ordförande.

Han tycker alliansens agerande är beklagligt.

– Det är förvånande att styret inte vill gå oss till mötes i den här viktiga frågan. Vi ser väldigt allvarligt på att vissa ungdomar inte får vara med, säger Lars Hansson (C), i kollektivtrafiknämnden.

Nu tar Centern nu frågan vidare.

– Vi står fast vid vad vi krävt från början, och det är att inga barn och ungdomar ska uteslutas. Nu hoppas vi att vi kan få igenom vårt förslag i Regionstyrelsen säger Birte Sandberg, gruppledare för Centern.

– Sommarlovet är snart här och att lösa detta i regionstyrelsen är sista chansen, avslutar Birte Sandberg.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons