Annons

Moskémordbranden måste klaras upp

Opinion Oav­sett vad som ligger bak­om är det ex­tra vik­tigt att po­lisen hittar gär­nings­mannen och får fram mo­tivet i det här fallet.
Opinion • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I lör­dags gjorde na­zis­tiska NMR en ak­tion på Stor­tor­get i Häss­le­holm. En av na­zisterna är miss­tänkt för att i sam­band med ak­ti­vi­teten ha miss­handlat en för­bi­pas­se­ran­de häss­le­ho­lma­re, som vågade ar­gu­men­tera emot det na­zis­tiska bud­skapet.

Någ­ra tim­mar senare, på lör­dags­kvällen, brann mos­ké­lo­kalen i Is­lamska kulturcentrumet i Häss­le­holm. En­ligt po­lisen var det en an­lagd brand som startade på två ställen i lo­kalen och en ut­red­ning om grov mord­brand har in­letts. Brottet är särskilt all­var­ligt efter­som mos­kén ligger i en fas­tig­het där det ock­så finns bo­städer. Lyck­ligt­vis skadades ingen per­son i branden men mos­ké­lo­kalen blev to­tal­för­störd.

Annons

Efter­som hälften av alla na­zis­tiska ak­ti­vister är dömda för olika brott, ofta vålds­brott, i någ­ra fall mord­brand, bör det vara själv­klart att po­lisen ägnar en del av ut­red­ningen åt att kart­lägga vad de som del­tog i NMR-ak­ti­vi­teten på torget gjorde senare un­der dagen.

För en månad se­dan lämnade Sverigedemokraterna in en mo­tion till kom­mun­full­mäk­tige om att för­bjuda böne­ut­rop i kom­munens all­männa ord­nings­stad­ga. Någ­ra så­dana planer finns inte inom den mus­limska fö­re­ningen, så det enda syf­tet med mo­tionen kan vara att miss­kre­di­tera och skapa hat mot is­lam. Om mo­tionen kan ha på­ver­kat nå­gon att kasta in en brand­bomb i mos­kén går na­tur­ligt­vis inte att veta, förr­än en miss­tänkt gär­nings­man finns att för­höra.

Från Is­lamska kul­tur­cen­tret tonar man ned möj­lig­heten att det är främ­lings­fi­ent­lig­het som ligger bak­om mord­branden och pekar istäl­let mot pro­blem med stölder i mos­kén. Det kan vara na­tur­ligt att vilja tona ned mot­sätt­ningar som mo­tiv, men oav­sett vad som ligger bak­om är det ex­tra vik­tigt att po­lisen hittar gär­nings­mannen och får fram mo­tivet i det här fallet.

Hat­brott är särskilt all­var­liga, och för både de mus­limer som an­vänder lo­kalen och alla andra är det av stor be­ty­del­se att ingen möda spars förrän brottet klarats upp.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons