Annons

Siktar på OS i sitt andra hemland

Östra Göinge • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Man kör, kör och kör och när man tror att man kört fel minst två gånger och dubbelkollat gps:en dyker den upp långt inne i skogen. Vesslarps veterinärklinik. Där har Norra Skåne träffat den för tidningen tidigare ganska okända men för ridsporten väldigt kända fälttävlansryttaren Malin Miyuki Josefsson, 29.

– Det beror nog på att jag varit i Uppsala så många år, säger hon.

Annons

Anledningen till att 29-åringen som i sommar fyller 30 lämnade landsbygden för storstaden var för att utbilda sig.

– Jag har läst till veterinär i fem och ett halvt år.

Dottern och barnbarnet är född och uppvuxen i Vesslarp utanför Lönsboda. Det är också här som familjen driver sin egen veterinärklinik. Att det allra mesta handlat om djur i deras släkt är ingen underdrift. Malins morfar, som är från Japan flyttade nämligen till Sverige eftersom att han var en av få och samtidigt en av de bästa på att könsbestämma och sortera kycklingar. En avancerad utbildning som bara finns i Japan.

– Jag skulle absolut inte bli veterinär. Jag red på heltid och sökte lite kurser men det slutade med att jag ändå blev veterinär.

Det som gör hennes bedrift ännu större är för att hon samtidigt som hon pluggat är en av landets bästa fälttävlansryttare. Hon är i allra högsta grad aktuell till att få rida både VM och OS kommande år om inget händer.

– Jag har kvalat två hästar till VM vilket så klart är jättekul.

Hon jobbar därmed så mycket hon hinner, vilket är knapp halvtid på familjens klinik.

– Det blir många sena kvällar och jag jobbar egentligen bara för pengarnas skull. Pengar som sedan finansierar min resor.

Exakt hur många resdagar hon har på ett år vet hon inte. Hon vet heller inte exakt vad en säsong kostar.

– Anna Freskgård (också landslagsryttare) har sagt någonstans att det gick på mellan 500 000 och en miljon.

Annons

Hon bor numera i Osby och har hästarna i Vesslarp och även om hon ganska nyligen flyttat tillbaka till Skåne går hon redan i nya flyttankar.

– Jag vill mer söderut i Skåne för att minska resorna. Jag har min mentor i Flyinge, sen tränar jag i Flyinge och Båstad så det blir mycket körande.

Det mest i hennes liv har kretsat kring hästarna och hon har sedan ung ålder strategiskt gjort vissa val.

– Jag ville helst gå gymnasiet i Kristianstad men valde Osby för att ha mindre restid.

Trots det har det ändå inte alltid varit hästar på schemat.

– Jag spelade fotboll till jag var 12-13 år. Sen ville jag gärna resa och tågluffa men då fick jag välja mellan att göra det och sälja hästarna eller stanna kvar hemma.

Intresset för fälttävlan kom när hon efter just en språkresa till Irland senare fick komma tillbaka och jobba över tio gånger och där rida mycket i terrängen.

– Det slutade med att jag köpte min första storhäst från Irland, en fälttävlanshäst och sedan var jag fast.

2019 går VM i USA och dit har alltså Vesslarpstjejen kvalat två hästar. Den ena heter Golden Midnight och den andra heter Allan V, Allan som är född i Vesslarp och ägs av familjen är stallets stjärna.

– Han var ganska elak som ung och fick träna terräng för att tagga ner. Han gillade det och har sedan dess varit i toppen av sin årskull varje år och vunnit flera championatstävlingar i fälttävlan.

Annons

Hur skulle du beskriva honom?

– Han är väldigt allround sen gör hans överskottsenergi honom optimal för den hårda träning som fälttävlan kräver. Han är som en formel 1 bil som jag hela tiden får jaga eftersom att jag vet att han är bättre än mig.

Utav de tre disciplinerna hoppning, terräng och dressyr som sporten innehåller är hon enligt sig själv sämst i dressyren. Att fälttävlan rent statistiskt är en väldigt farlig sport där någon varje år drabbas av mycket allvarliga skador är inget hon funderar över.

– Gör man det ska man nog inte hålla på. Att rida en terrängritt är bland det häftigaste man kan göra och kicken man får går inte att beskriva.

Själv har hon varit förskonad från allvarliga olyckor.

– Jag har gått omkull en gång och brutit ett okben. Sen har jag brutit ett ben i handen. Inget mer, peppar peppar.

Hon har tidigare alltid varit precis under landslagsnivå och att hon nu ingår i A-landslagets spetstrupp är ett kvitto på att hon gjort mycket rätt.

– Utan min familj och den backningen hade jag inte varit där jag är. Jag skulle vilja driva satsningen till 2020 och ge OS i Tokyo en chans. Men jag skulle behöva en sponsor. Det är mitt stora projekt nu.

Hur är det ekonomiskt?

– Fram till 2020 har familjen bestämt sig för att Allan inte är till salu och så länge kan vi nog hålla kvar de två bästa hästarna. Men som det ser ut nu kanske jag säljer en av de som kommer underifrån. Om jag måste.

Annons

Om två år stundar alltså ett OS i Tokyo ett mästerskap som skulle vara extra speciellt för henne.

– Det skulle vara ett OS på min andra hemmaplan. VM skulle jag såklart jättegärna rida också men jag ser det mer som en eventuell bonus. Mitt stora mål är OS.

Fram till 2020 är hon beredd att jobba mer än vad som är rimligt. Efter det vet hon inte hur det blir.

– Det blir ett vägskäl och framtiden hänger på vad som händer med sponsorer och ekonomin. Då är det skönt att ha den andra vägen utstakad när jag lägger av, om jag lägger av.

Men hon vill inte bli en av de tre uttagna till OS för att se och lära.

– Åker jag dit vill jag att de ska veta vilka vi är.

Det låter kaxigt?

– Ja, men någonstans måste det vara målet. Jag vet att jag har hästar som har möjlighet att ta medalj. Samtidigt ska man toppa alla år av förberedelser på några få dagar. Dagar som kan påverka resten av ditt liv.

bild 1/4
Malin Josefsson fälttävlan 23/5-18
Malin Josefssonhar sedan ung ålder siktat mot de stormästerskapen.
Utanför elitsatsningen och tävlingar utomlands jobbar hon vad hon hinner som veterinär.
Här står hon tillsammans med sin potentiella VM-hästar Allan V till vänster och Golden midnight till höger.
Malin Josefsson fälttävlan 23/5-18
Malin Josefssonhar sedan ung ålder siktat mot de stormästerskapen.
johnor
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons