Annons

Socialdemokratisk turbulens i Lomma

Opinion Socialdemokraternas ordförande i Lomma, Sebastian Merlöv, tar bort sitt namn från riksdagslistan i protest mot att Morgan Johansson på Twitter sade till Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att unga i Skåne ska få åka gratis i kollektivtrafiken som en konsekvens av den åtstramade flyktingpolitiken och att Socialdemokraterna ”vågat ta ansvar”.
Opinion • Publicerad 24 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Socialdemokraternas ordförande i Lomma, Sebastian Merlöv, tar bort sitt namn från riksdagslistan i protest mot att Morgan Johansson på Twitter sade till Vänsterledaren Jonas Sjöstedt att unga i Skåne ska få åka gratis i kollektivtrafiken som en konsekvens av den åtstramade flyktingpolitiken och att Socialdemokraterna ”vågat ta ansvar”.

Merlöv påpekar att det går stick i stäv med klassisk socialdemokrati att ställa svaga grupper mot varandra och hävda att den ena måste bli lidande för att den andra ska kunna ha det bra. Ett nollsummespel som ofta används inom politiken, även när det inte finns direkt koppling mellan en besparing och en förbättring.

Annons

Merlöv är en av de Socialdemokrater som på senare tid orkat ta itu med de ideologiska konsekvenserna av partiets omläggning i asyl- och migrationsfrågan och vad det innebär för partiets idéhistoriska arv. Debatten är synnerligen välkommen, inom både Socialdemokraterna och de övriga partierna som lagt om sin politik för att vinna väljare.

Merlöv säger att han ska vara kvar i politiken och påverka lokalt. Det är så klart bra för Lomma att få behålla en politiker med ryggrad och ideologisk konsekvenstänkande.

Morgan Johansson menar självfallet att han blivit missförstådd och hans avsikt inte varit att ställa grupper mot varandra. Då skulle han inte ha formulerat sig så tydligt att till och med det normalt sett så lojala egna partiets företrädare tyckte att det var anstötligt.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons