Annons

Avhoppare har fått nog: – Ersättningen är för låg

Hässleholm • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Folktandvården i Hässleholm expanderar.                                                     Foto: TT
Folktandvården i Hässleholm expanderar. Foto: TT

Sorin Larsson, driver tandläkarpraktik i Bjärnum och har i nuläget inga planer på att lämna avtalet om barn- och ungdomstandvård med regionen.

– Jag ser behandlingen av de unga som en investering för framtiden, men jag är medveten om situationen. Branschförbunden jobbar med frågan och jag avvaktar och ser hur det blir. Jag tror att problemen är större i områden där det finns många med stort vårdbehov. Här i Bjärnum är det inte lika allvarligt.

Annons

Anders Annerfeldt är kritisk till regeringens höjning av åldersgränsen för fri tandvård till 23 år.

– När gränsen gick vid 19 år så gick det jämt ihop med ersättningen och kostnaderna. Jag kan se en markant ökning av unga patienter med mycket sämre tandhälsa de senaste fem åren. Vi har fått många nyanlända som kommer med många hål i tänderna och andra stora behandlingsbehov. Om jag behandlar en patient med upp till 18 hål kostar det mig 40 000 kronor, men jag får bara ersättning med 1 300 kronor, säger Anders Annerfeldt.

Tandläkare med avtal med Region Skåne tvingas inte bara laga tänder. De måste utföra andra omfattande och tidskrävande behandlingar också. Enligt Anders Annerfeldt har tandhälsan backat 40 år sett till den nya grupp barn som tillkommit.

– För mig blir det en kostnad som jag måste täcka upp, vilket går ut över mina andra patienter. Jag har ett aktiebolag som måste gå med vinst. Folktandvården kan aldrig gå i konkurs, eftersom de alltid är garanterade ersättning från skattebetalarna. Jag är inte intresserad av att förlora pengar när jag vet att det är statens ansvar att betala för sin reform. De har lastat över kostnaden på landstingen.

Han vill gärna fortsätta behandla barn och ungdomar, men dagens situation gör det omöjligt.

– Det kanske kan synas osolidariskt, men om samhällets matkostnader skulle öka tre gånger för att folk börjar äta mer, vem ska betala det då?

På Anders Annerfeldts praktik arbetar tre tandläkare i fem behandlingsrum. De har 200 barnpatienter.

– Vi hinner inte ta emot fler. Då sa regionen att jag måste det och att jag ska utöka verksamheten. Är det fullt så är det fullt. Avtalet är konstigt. Avtalet borde tecknas utifrån en bedömning om hur många patienter som en praktik kan ta emot. Att bara skriva att jag ska utöka verksamheten fungerar inte.

Han kan tänka sig samma ersättningssystem för barntandvården som för vuxentandvården. Tandläkarna kompenseras med en viss ersättning för olika åtgärder.

– Ändras systemet så kan jag tänka mig att skriva avtal med regionen om barntandvård igen.

Annons

Sorin Larsson i Bjärnum tycker också att en fast ersättning med ersättning för extra kostnader kan vare en väg.

– Vissa barn behöver mer tandvård än andra.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons