Annons

M-krav: Vänta med att sälja

OSBY Sälj inte Briohuset så länge det inte finns en tydlig plan för Södra Portenområdet. Det menar Dag Ivarsson (M) i en motion till kommunfullmäktige.
Osby • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

De kommunanställda har som bekant flyttat in i det nyrenoverade kommunhuset och Briohuset ska säljas. Förhoppningen är att kunna sälja fastigheten för mellan åtta och tolv miljoner kronor.

Samtidigt har ett hyresavtal med stiftelsen Lekoseum gällande fem år upprättats. Lekoseum hyr butikslokal och källarutrymmen i huset, en yta som upptar drygt 700 kvadratmeter av husets sammanlagda 10 700 kvadratmeter.

Annons

I sin motion yrkar Dag Ivarsson ”att fastigheten Tandläkaren 1 (Briohuset) tills vidare bibehålls av Osby kommun alternativt ägarmässigt överförs till det kommunala bolaget Industrihus i Osby AB” och ”att Osby kommun alternativt Industrihus i Osby AB får i uppgift att driva uthyrningen av kontor och övriga lokaler i Tandläkaren 1 till dess en utarbetade plan för Södra Portenområdet föreligger inklusive förslag till ny detaljplan föreligger”.

I motionen skriver Ivarsson om ett inspirerande besök i Norrköping med centralt belägna Industriminnet och Arbetets museum i en gammal textilindustribyggnad. Han menar att han känner att ”Osby kommun är på fel väg när man utan att styra upp sin centrumutveckling snabbast möjligt vill försöka avyttra fastigheten Tandläkaren 1 (Briohuset)”.

Fastighetens läge och storlek borde kunna innebära fina möjligheter för kommunen att styra centrumutvecklingen i en positiv riktning, anser Ivarsson.

Han vill att en plan för områdets utveckling snarast tas fram med beaktande av behovet av centralt belägna bostäder.

Lekoseums och Industrigruppens utvecklingsmöjligheter har en plats i den framtida planeringen av områdets utveckling, menar Ivarsson, som vill se ett Lekoseum 2.0.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons