Annons

Skånska politiker vill att staten tar ansvar för notan

Skåne ”Ersättningen för barn och unga räcker inte. I de socialt utsatta områdena kostar behandlingen mer än vad ersättningen ger.”
Hässleholm • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det säger Marika Qvist, vd för Folktandvården i Region Skåne.

Folktandvården är redan underfinansierad med 10-15 miljoner kronor och de fem miljoner som regionen med skåningarnas skattepengar skjuter till i år och som blir tio miljoner nästa år täcker ändå inte de utökade kostnaderna.

Annons

– Man måste titta på prioriteringar i hela sjukvården och vi behöver analysera tandvårdens ersättningssystem, säger Marika Qvist.

Folktandvården är redan hårt belastad och står för 80 procent av tandvården i Skåne.

Privatvården är ett viktigt komplement och drar sig deras kliniker ur barntandvården ökar belastningen på folktandvården ännu mer.

Regionrådet Anders Åkesson (MP), som även är ansvarig politiker för den skånska tandvården, tycker att barn- och ungdomstandvården bör vara en del av den statliga ersättningen.

– Vårdavtalet gäller året ut och vi ska skriva ett nytt för nästa år. Jag har förståelse för en rörlig ersättning utöver grundersättningen, men då måste vi veta vad det är som kostar mer. Vi ska träffa Privattandläkarna folktandvården den 18 juni för att diskutera de nya villkoren. Det viktiga är att ha en hög valfrihet för barnen och säkerställa att man kan söka tandvård i hela Skåne.

Anna-Lena Hogerud (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden svarar så här:

– Enligt den information jag har fått kan vi inte se att privata vårdgivare väljer att lämna på grund av denna fråga i Skåne. Däremot har det tillkommit fler privata vårdgivare i barn och -ungdomstandvården den senaste tiden. Vi kommer att ha dialog både med Folktandvården och de privata tandvårdsmottagningarna i samband med att vi ser över villkoren inför nästa år. Det kommer att vara en sådan dialog redan i juni och då får vi se vad vi kan göra tillsammans för att lösa ut eventuella problem.”

Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden är mycket bekymrad för tandvården.

– Alla partier i regionen har skrivit till regeringen och påpekat att de nya villkoren för barn- och ungdomstandvården är underfinansierade. Eftersom vi inte får någon ersättning för regeringens reform måste vi ta det ur den egna budgeten. Gratis tandvård är inte gratis. Trycket ökar på folktandvården och de ökade kostnaderna får de skånska kunderna betala. Segregationen ökar med ökad belastning. Det är oeftergivligt att de privata tandläkarna måste få betalt för det arbete som de utför.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons