Annons

Pengar till Mjölkalångasten

Hässleholm Mjölkalånga Byalag får 5 000 kronor av kulturnämnden som ett bidrag till att resa en minnessten över slaget vid Mjölklalång som ägde rum i oktober 1318 mellan svenskar och danskar.
Hässleholm • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Mjölkalånga Byalag får 5 000 kronor av kulturnämnden som ett bidrag till att resa en minnessten över slaget vid Mjölklalång som ägde rum i oktober 1318 mellan svenskar och danskar.

– Kulturnämnden har egentligen inte pengar till sådan här bidrag, men vi tycker att händelsens historiska värde är av sådan vikt att vi vill bidra, säger kulturchef Anders Rosengren.

Annons

Så här står det i förvaltningens yttrande:

”Slaget vid Mjölkalånga var ett av de största och blodigaste riddarslagen i Göinges och historia. Totalt räknar man med att cirka 1000 personer förlorade sina liv i ett slag som slutade med ett förkrossande danskt nederlag. Utöver detta togs cirka 300 personer i fångenskap av de stridande parterna. Slaget spelade en avgörande roll efter händelser som kulminerat spänningarna mellan länderna såsom ex. Håtunaleken och Nyköpings gästabud. Detta innebär att slaget vid Mjölkalånga spelar en viktig roll i såväl den svenska som den danska historien”.

Mjölkalånga Byalag skriver i sin ansökan att minnesstenen ska vara på plats inför slagets 700-års jubileum i oktober i år och att kostnaden för lastning, transport och gravering kostar cirka 20 000 kronor.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons