Annons

Redo att berätta fler skånska skrönor

Kultur och Nöje Den 28 juni är det premiär för sommarens berättarteater i Västergårda med Ingvar Andersson och Maria Ingvarsdotter.
Publicerad 1 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Ingvar Andersson och Maria Ingvarsdotter bjuder på en bukett texter av skåningar i ”Gläd dig, du skåning”, sommarens berättarteaterföreställning på Västergårda. Premiären är den 28 juni. Foto: Pernilla Ekdahl
Ingvar Andersson och Maria Ingvarsdotter bjuder på en bukett texter av skåningar i ”Gläd dig, du skåning”, sommarens berättarteaterföreställning på Västergårda. Premiären är den 28 juni. Foto: Pernilla Ekdahl

Årets program, där Maryanne Andersson precis som vanligt valt ut och bearbetat texterna som ingår, har titeln ”Gläd dig, du skåning”. Och precis som vanligt medverkar också Maria Ingvarsdotter.

Den 28 juni är det premiär och familjen Andersson räknar med många bekanta ansikten i publiken.

Annons

– Det är nog mer än hälften av dem som kommer igen år efter år. Man känner igen de flesta, säger Maryanne Andersson.

Att det skulle bli en sommartradition var alls inte meningen den där gången 2006 när Ingvar Andersson kom på att det program om Vilhelm Moberg han satt samman och framfört under Mobergdagarna i Växjö skulle kunna passa på Västergårda.

– Vi hade bara tänkt göra det den sommaren, men när publiken lämnade lokalen frågade de vad det skulle bli för program nästa gång, säger Ingvar Andersson.

Sedan dess har det bara fortsatt, inte minst för att publiken önskat det.

– Man träffar på folk som frågar, blir det nåt? När vintern och vårtröttheten sätter in tänker man nja, men sedan börjar man läsa texter och så är man igång, säger Ingvar Andersson.

Konceptet är enkelt – salen i hembygdsgården Västergårda fylls till bristningsgränsen, Maryanne skämtar om att berättarna nästan har publiken i knät.

Medan trivseln stiger, och värmen, underhåller Ingvar Andersson och Maria Ingvarsdotter med berättelser av skånska profiler.

– Det är som förr i världen när man satt hemma och läste högt ur postillan, säger Ingvar Andersson, som uppskattar formatet.

– Det är en lycka för mig att få göra olika saker. Jag har spelat för 5 000-6 000 tusen personer i Pildammsparken, men här talar man direkt till publiken. Det blir en intimitet. Det är väldigt roligt och stimulerande. Och en social gemenskap, fortsätter han.

På programmet i sommar står texter av författare som Fritiof Nilsson Piraten, Max Lundgren, Henrik Wranér och Selma Lagerlöf. Samt Nils E Månsson.

Annons

Känns den sistnämnda obekant?

Det är han även för Ingvar och Maryanne Andersson, som trots idoga efterforskningar inte lyckats reda ut riktigt vem han är.

Allt man vet är att flertalet av hans historier utspelar sig kring förra sekelskiftet

– Ingvar hade två gamla böcker av honom. Jag började läsa och tyckte att han skrev väldigt bra. Mycket av det är på dialekt, så då har jag fått läsa det högt för att förstå, berättar Maryanne Andersson.

– Det enda man får fram när man googlar hans namn är en riksdagsman, men jag tror inte att det är han. Jag har också ringt till Gleerups, som gett ut böckerna, men de som visste något om honom där är nog döda sedan länge. Jag köpte böckerna på ett antikvariat, säger Ingvar Andersson.

Totalt blir det närmare 20-talet föreställningar på Västergårda och varje kväll avslutas med kaffe och kaka i den vackra trädgården utanför hembygdsgården.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons