Annons

Spa­ni­ens Rajoy av­går – Ita­li­ens Conte kommer

Opinion Den nya socialistregeringen par­la­men­ta­riska ställ­ning är inte stark, så san­no­likt går Spa­ni­en mot ny­val inom någ­ra må­nader.
Opinion • Publicerad 2 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I Madrid röstade par­la­mentet bort pre­mi­är­mi­nis­ter Rajoy. Med 180 röster (176 be­hövdes) mot sig tvingades han avgå.

Det var par­tiets kor­rup­tion, där två ti­digare par­ti­kas­sörer dömts till långa fäng­el­se­straff, som fällde honom. Även om han inte själv åtalats är det få som tror att han varit ove­tan­de om de stora be­lopp som fö­re­tag fört över till det kon­ser­va­tiva par­tiet.

Annons

Nu till­träder istäl­let so­cia­list­par­tiets le­da­re Ped­ro Sanchés. Hans par­ti har haft kor­rup­tions­skan­daler ti­digare men själv är han inte miss­tänkt för in­bland­ning. Men hans par­la­men­ta­riska ställ­ning är inte stark, så san­no­likt går Spa­ni­en mot ny­val inom någ­ra må­nader.

I Ita­li­en till­träder istäl­let en ny rege­ring. Giu­sep­pe Conte från det främ­lings­fi­ent­liga Lega hoppade av upp­draget när pre­si­denten nobbade fi­nans­mi­nis­ter­kan­di­daten Paolo Savona på grund av den­nes euro­mot­stånd. Nu har de båda par­tierna, Lega och Fem­stjär­ne­rö­rel­sen, enats om att ändå för­söka regera ihop, nu med Savona som EU-min­i­ster.

De­ras eko­no­miska pro­gram är lika ohåll­bart som ti­digare, och vad de verk­li­gen pla­nerar när det gäller eu­ro­frå­gan är oklart. Båda par­tierna har haft för­slag om att lämna euro­zonen.

Men nu får de båda po­pu­list­par­tierna chansen att regera ihop. Ge­nom­för de sina kost­samma för­slag kan det bli kaos. Kan­ske av­skräcks väl­ja­rna till nästa val.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons