Annons

Vad är vik­tigast i valet?

Ledare När opinionsmätningarna blir alltmer styrande för valrörelsen måste detaljerna i deras resultat värderas bättre.
Opinion • Publicerad 4 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg i SVT:s partiledardebatt. 			            Foto: TT
Programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg i SVT:s partiledardebatt. Foto: TT

Vil­ka frå­gor som är väl­ja­rnas vik­tigaste en­ligt olika opi­ni­ons­un­der­sök­ningar är allt­mer i fo­kus för me­dias be­vak­ning av val­rö­rel­sen. Par­tiernas egna pri­ori­te­ringar kommer i bak­vat­ten – men blir ock­så styrda av des­sa opinionsmätningar.

Både par­tierna och me­di­erna bör bättre ana­ly­sera vad mät­ningarna egent­li­gen säger. Att mi­gra­tions­frå­gan lyfts upp till en av toppo­si­tionerna be­ror på ett par­tis väl­ja­re – Sverigedemokraterna. Det är par­tiets enda pro­fil­frå­ga och det är ock­så de­ras väl­ja­res högsta pri­ori­tet.

Annons

Me­dan 64 pro­cent av SD:s väl­ja­re an­ser att det är valets vik­tigaste fråga tycker mind­re än tio pro­cent av öv­riga par­tiers väl­ja­re det­sam­ma. De öv­riga par­tiernas väl­ja­re sprider ut sina pri­ori­te­ringar mer och där­för får det växande SD:s en­si­diga fo­ku­se­ring på in­vand­ringen stort ge­nom­slag i mät­ningarna.

Det in­ne­bär na­tur­ligt­vis inte att mi­gra­tions­frå­gan är oin­tres­sant. Den hör till de tio vik­tigaste frå­gorna även bort­sett från SD:s väl­ja­re. Men par­tierna i öv­rigt bör inse att när många av dem ock­så fo­ku­serar på in­vand­ringen som ett pro­blem är det inte väl­ja­rna i all­män­het utan SD:s väl­ja­re som drivit fram den pro­fi­le­ringen.

För öv­riga par­tiers väl­ja­re är många frå­gor vik­tigare än in­vand­ringen. Det gäller sjuk­vården, sko­lan, mil­jön, väl­färden (främst för S) och in­teg­ra­tionen (främst för M. Där­för vore det klokt av par­tierna att ägna mer tid åt des­sa frå­gor och nå­got mind­re åt in­vand­ringen resten av val­rö­rel­sen.

Me­di­erna, särskilt SVT som styr de vik­tigaste par­ti­le­dar­de­batterna, bör ock­så vär­dera väl­jar­un­der­sök­ningarna mer in­tel­li­gent. Om det är jour­na­listerna och inte par­tierna som helt ska styra vad som får dis­ku­teras kan­ske programledarna ska hoppa över in­vand­ringen nästa gång och låta de frå­gor som de andra par­tierna prio­ri­terar högst vara med mer i de­batten.

Opinionsmätningarnas ty­ran­ni är ett pro­blem inom po­li­ti­ken. Att vär­dera re­sul­taten uti­från mät­ningarnas un­der­lag kan minska pro­blemen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons