Annons

Är ”dumma frå­gor” all­tid ett pro­blem i me­di­erna?

Opinion Det är inte ovan­ligt att den som är spe­cia­list på nå­got om­rå­de tycker att re­por­trar ställer dumma frå­gor.
Opinion • Publicerad 5 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I fre­dagens Ak­tu­ellt in­ter­vjuad­es fors­ka­ren Jo­a­kim Ruist. Han har tagit fram en forsk­nings­rap­port som har be­räknat kost­naderna för flyk­ting­in­vand­ringen, vil­ket na­tur­ligt­vis skapat käns­lor på olika håll.

Forsk­nings­re­sul­taten för­tjänar att stu­deras och dis­ku­teras. Är en ge­nom­snitts­kost­nad för flyk­tingar på 74 000 kro­nor per år myc­ket el­ler lite? Vad kan göras för att minska den­na kost­nad? Hur ska man egent­li­gen jäm­föra den här kost­naden med andra fö­re­te­el­ser i sam­häl­let?

Annons

Ruists med­ver­kan i Ak­tu­ellt har fått stor upp­märk­sam­het, främst i so­ci­ala me­di­er. Men inte på grund av forsk­ningen utan på grund av re­por­terns frå­gor.

Själv tycker Ruist att han fick ”dumma” frå­gor. Det är inte ovan­ligt att den som är spe­cia­list på nå­got om­rå­de tycker att re­por­trar ställer dumma frå­gor. De är säl­lan spe­cia­lister på om­rå­det.

Till barn säger man ofta att det finns inga dumma frå­gor. Den som inte frågar får hel­ler inga svar. Där­för är knappast Ruists om­dö­me om frå­gorna in­tres­sant, även om alla ideo­lo­giska pub­lic ser­vi­ce­mot­stån­da­re tagit fasta på hans kri­tik.

Nu hörde in­ter­vjun med Ruist knappast till Aktuelltredaktionens bästa. Som Ruist ock­så påpekat ef­ter­åt är så­väl Ak­tu­ellt som andra me­di­er ofta kon­flikt­in­rik­tade mer än fak­ta­sökande. Det är en rel­e­vant kri­tik som gäller även andra äm­nen än flyk­ting­frå­gan.

Så rådet till jour­na­lister är inte att låta bli att ställa ”dumma” frå­gor utan att all­tid söka san­ningen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons