Annons

Små barn be­höver mind­re barn­grupper

Opinion En un­der­sök­ning från Lä­rar­för­bun­det visar att för stora barn­grupper är det största pro­blemet som för­skol­lä­ra­rna upp­lever.
Opinion • Publicerad 5 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För­skol­lä­ra­rna är miss­nöjda. I helgen de­mon­strerade för­skol­lä­ra­re på många platser, bland an­nat i Malmö, un­der ru­briken För­sko­le­upp­roret. Låt barnen få kosta var grund­bud­skapet.

En un­der­sök­ning från Lä­rar­för­bun­det visar att för stora barn­grupper är det största pro­blemet som för­skol­lä­ra­rna upp­lever. 72 pro­cent tycker så. Kan­ske som en ef­fekt av det an­ser näs­tan lika många att de har för lite tid för pe­da­go­gisk pla­ne­ring av ar­be­tet.

Annons

Brist på re­surser till barn med sär­skilda be­hov an­s­es inte vara ett lika stort pro­blem, vil­ket är po­si­tivt. Men 46 pro­cent av för­skol­lä­ra­rna an­ser ändå att det är ett pro­blem, och det är för­stås all­de­les för många.

För­sko­le­upp­roret lik­som Lä­rar­för­bun­dets un­der­sök­ning är na­tur­ligt­vis ett sätt att fo­ku­sera på per­so­nalens ar­bets­vill­kor. Det är nå­got för kom­munerna att han­tera både i för­hand­lingar med facken, vad gäller ar­bets­vill­koren, men ock­så i bud­get­ar­be­tet var­je år.

Att stora barn­grupper inte är bra för särskilt de minsta barnen är ove­der­säg­ligt. Där­för är per­so­nalens upp­fatt­ning värd att ta på stort all­var. Brister i de­ras ar­bets­si­tu­a­tion på­verkar för­stås ock­så barnen.

Staten bör av­hålla sig från att lägga sig i, men KD:s Ebba Busch Thor har fö­re­slagit att den max­taxa som in­fördes ef­ter Gö­ran Pers­sons plöts­liga ut­spel i val­rö­rel­sen 1998 ska höjas nå­got. Rätt tänkt. Det skulle kun­na ge re­surser för att höja kva­li­teten i barn­om­sorgen.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons