Annons

Ge alla unga sam­ma rätt till gra­tis re­sor

Opinion Funk­tions­hind­rade ung­domar som är be­ro­en­de av färd­tjänst får inte rege­ringens fria re­sor.
Opinion • Publicerad 9 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Rege­ringen be­slutade un­der bul­ler och bång att ge ung­domar gra­tis kol­lek­tiv­tra­fik un­der som­maren. För att inte ge Vänsterpartiet äran av för­sla­get för­kla­rade ju­sti­tie­mi­nis­ter Morgan Johansson (S) att det var på grund av åt­stram­ningarna i mi­gra­tions­po­li­tiken som det skapades eko­no­miskt ut­rym­me för re­formen.

Men alla ung­domar om­fattas inte. Funk­tions­hind­rade ung­domar som är be­ro­en­de av färd­tjänst får inte rege­ringens fria re­sor. Det har DHR och För­bun­det Unga Rö­rel­se­hind­rade na­tur­ligt­vis pro­te­sterat mot.

Annons

I Re­gi­on Skåne har Cen­ter­par­ti­et krävt att alla ung­domar ska be­handlas lika. Även om Cen­ter­par­ti­et hade andra pri­ori­te­ringar i statens bud­get vill C när be­slu­tet nu är fattat att alla unga ska få fria re­sor.

Från den styrande S/MP-ma­jo­ri­teten har en då­lig lös­ning ge­nom­förts. Bara ung­domar i de kom­muner som anlitar Re­gi­on Skåne för färd­tjänsten får fria re­sor. De som bor i andra kom­muner sär­be­handlas ne­ga­tivt. Re­gi­onen borde utan pro­blem kun­na fi­nan­siera avgiftsfria re­sor även i des­sa tio kom­muner.

Det är oac­cep­ta­belt och bryter san­no­likt mot både barn­kon­ven­tionen, dis­kri­mi­ner­ings­lagstiftningen och kom­mu­nal­lagens re­gler om att alla med­bor­ga­re ska be­handlas lika. Det är obe­grip­ligt att inte S och MP är be­redda att lyssna till kraven från DHR och Unga rö­rel­se­hind­rade, vare sig när re­ger­ings­för­slaget ut­formades el­ler på re­gio­nal nivå i Skåne.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons