Annons

Han skakade av sig hemmablindheten

GLIMÅKRA Vernissage på Vävstolsmuseet i helgen.
Östra Göinge • Publicerad 9 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Det är vernissage på söndag, 10 juni, för Sven Persson utställning Närproducerat landskap med bilder från Göinge.
Det är vernissage på söndag, 10 juni, för Sven Persson utställning Närproducerat landskap med bilder från Göinge.

Borta bra, men hemma bäst. Men vad är det egentligen som är bäst med hemma? Vad är det som att vi väljer att bo och leva just här? De frågorna ställde sig Sven Persson. Fotografen från Glimåkra, som numera bor i Vankiva, ville skaka av sig sin hemmablindhet.

– Jag har farit och flugit även hela världen och fotograferat. Man glömmer bort vad som finns hemomkring. Jag kände att jag måste göra något om det som jag har här runtomkring mig, säger Persson.

Annons

Det visade sig dock vara en svår uppgift.

– Det tog lång tid innan jag fick grepp om det, säger Persson.

Men hösten 2016 var han klar med boken Göinge – Det gröna rummet. Och utställningen Närproducerat landskap bygger på boken. Bilderna är tagna 30 minuter från hans sovrum (då räknar han både sitt nuvarande sovrum i Vankiva och sitt gamla sovrum i Glimåkra).

Arbetet har varit givande och erbjudit helt andra möjligheter än när han susat runt i världen och gjort nerslag på olika platser.

– När man lever i det besöker man platsen om och om igen, man kan följa samma plats under olika årstider, säger Persson.

Han beskriver naturen på hemmaplan som en vinnare i längden.

– Det är inte det där storslagna som Grand Canyon eller den afrikanska savannen. Det är en anspråkslös natur. Stillheten och de tysta områdena är utmärkande. Det är ett vardagslandskap som håller i längden, säger Persson.

I samband med vernissagen på söndag föreläser Sven Persson på samma tema klockan 14.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons