Annons

KU tog sitt an­svar

Le­da­re Att Kon­sti­tu­tions­ut­skottet kun­na enas om att kri­ti­sera stats­mi­nis­tern för han­ter­ingen av Transportstyrelseskandalen är bra för de­mo­kra­tin.
Opinion • Publicerad 9 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
I KU enades alla åtta par­tierna med An­dre­as Nor­lén (M) och Björn von Sydow (S) i spetsen. 		            Foto: TT
I KU enades alla åtta par­tierna med An­dre­as Nor­lén (M) och Björn von Sydow (S) i spetsen. Foto: TT

Säl­lan har det upp­visats så stor enig­het i Kon­sti­tu­tions­ut­skottet som när rege­ringen fick kri­tik för han­ter­ingen av skan­da­len i Transportstyrelsen. Möj­lig­heterna att nå enig­het un­der­lättades nog av att de hårdast kri­ti­serade stats­råden re­dan av­gått.

Att KU ock­så enades om att kri­ti­sera stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven för att som an­sva­rig för re­ger­ings­kans­liets in­for­ma­tions­han­ter­ing inte ha full­gjort det­ta upp­drag – och gjorde det just i in­led­ningen av val­rö­rel­sen – visar att KU kan fun­gera som det är tänkt, även om det många gånger blivit are­na för diver­se par­ti­po­li­tiska mar­ke­ringar.

Annons

Så­väl An­ders Ygeman som Anna Johansson, som fick bära hund­hu­vudet för att stats­mi­nis­tern inte in­for­merats ti­digare ge­nom att få sparken i som­ras, får allt­så hård kri­tik av KU. Båda har även ti­digare fått kri­tik av ut­skottet, för mind­re all­var­liga miss­tag. Det gör den hårda kri­tiken än ­mer all­var­lig och kan på­verka de­ras fort­satta kar­ri­ärer.

För Anna Johansson verkar den re­dan ha pas­se­rat ze­nit, men Ygeman är grupp­le­da­re för Socialdemokraterna och verkar där­med på­tänkt för stora upp­gifter i fram­tiden. Han nämns till och med som fram­ti­da par­ti­le­da­re.

KU-kri­tiken kan bli käns­lig om han skulle bli på­tänkt som nytt stats­råd. En jäm­fö­rel­se kan göras med Anna-Gre­ta Leijon, som ock­så hade en myc­ket stark ställ­ning inom Socialdemokraterna och nämndes som tänk­bar ef­ter­trä­da­re till Ingvar Carlsson. Men hon tvingades avgå som ju­sti­tie­mi­nis­ter ef­ter Ebbe Carlsson-af­fären och fick hård kri­tik av KU och kom se­dan ald­rig till­ba­ka som stats­råd.

För Ste­fan Löfven är kri­tiken pin­sam, men så nära valet vill ingen ställa honom in­för miss­tro­en­de­för­klar­ing av den an­led­ningen, vil­ket an­nars en möj­lig följd av en hård KU-kri­tik. Det gör att KU-kri­tiken inte får någ­ra kon­kreta ef­fekter. Ändå är de eniga mar­ke­ringarna vik­tiga som tec­ken på att den po­li­tiska ren­håll­ningen fun­gerar.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons