Annons

Mans­do­mi­nansen på väg bort i kom­mun­po­li­tiken

Opinion I lands­tings­po­li­tiken. Där toppas hälften av alla lis­tor av kvin­nor, hälften av män.
Opinion • Publicerad 9 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Männen do­mi­nerar in­för kom­mun­valet är ru­briken i SKL:s tid­ning Dagens sam­häl­le. Den är inte fel men kan be­tecknas som över­dri­ven.

För visst är det fler män som toppar par­tiernas lis­tor i kom­mun­valet. 39 pro­cent (det var 36 pro­cent 2014) toppas av kvin­nor, allt­så en pro­cent­en­het un­der de 40 som räknas som jäm­ställt.

Annons

Då har alla riks­dags­par­tiernas lis­tor i de 290 kom­munerna räknats, vil­ket bör vara om­kring 2 000 lis­tor efter­som alla par­tier inte har lis­tor över­allt. Men tas SD bort, som har kvin­nor i topp på bara 17 pro­cent av lis­torna, skulle för­del­ningen vara be­tyd­ligt mer jämn. om än inte 50-50.

Det för­hål­lan­det råder dock i lands­tings­po­li­tiken. Där toppas hälften av alla lis­tor av kvin­nor, hälften av män. Räknas de­ci­maler blir det till och med kvinn­lig ”do­mi­nans”.

Ock­så i lands­tings­po­li­tiken (re­gi­onerna) skiljer SD ut sig med bara 25 pro­cent kvin­nor i topp. Där är V och MP inte heller jäm­ställda. De har mer än 60 pro­cent kvin­nor på toppo­si­tionerna. Men den kvinn­liga över­vikten kan­ske man kan ha över­se­en­de med, sett till männens his­to­riska do­mi­nans.

M och KD har en del att jobba med. Bara var tredje kom­mu­nal lista toppas av en kvin­na, och ock­så om man räknar alla namnen är kvin­norna i klar mi­no­ri­tet.

Men i flera par­tier ägnas inte läng­re nå­gon tan­ke åt om en kvin­na el­ler man står överst. Det kan ock­så tolkas som att jäm­ställd­heten har kommit långt.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons