Annons

V vill förbättra för cyklister

Hässleholm ”Det råder ofta stor osäkerhet, förvirring och irritation i trafiken mellan bilister och cyklister där åsikter går isär gällande vem som ska väja för vem när cykelstråken i vår kommun korsar annat trafikstråk”.
Hässleholm • Publicerad 10 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

”Det råder ofta stor osäkerhet, förvirring och irritation i trafiken mellan bilister och cyklister där åsikter går isär gällande vem som ska väja för vem när cykelstråken i vår kommun korsar annat trafikstråk”.

Det skriver Per-Åke Purk (V) i en motion till kommunfullmäktige och vill att cykelpassagerna i kommunen byggs om till cykeöverfarter.

Annons

Han skriver inledningsvis att det är självklart för de allra att bilar måste stanna för fotgängare som ska passera ett övergångsställe, men att det är lite klurigare för cyklisterna.

Han beskriver problemet på följande vis:

År 2014 ändrades reglerna så att alla dåvarande cykelöverfarter bytte namn till cykelpassager. Begreppet cykelöverfarter försvann dock inte, utan fick istället en ny betydelse. Den nya typen av cykelöverfarter är ett slags ”övergångsställe” för cyklister där bilförare har väjningsplikt mot cyklister. Idag har cyklister alltså väjningsplikt mot bilar när cyklisten ska korsa övergångsställe och cykelpassager, men bilar har väjningsplikt gentemot cyklister när cyklisterna är ute på eller just ska färdas ut på en cykelöverfart. Det finns dock undantag då bilister ska släppa fram cyklisterna även på en cykelpassage och det är när bilisten ska ut från rondell eller i samband med en sväng”.

Per-Åke Purk konstaterar att vägmarkeringen ser likadant ut för både cykelpassager och cykelöverfarter, men till skillnad från cykel passager ska det finnas fartdämpande åtgärder vid cykelöverfarter, till exempel en upphöjning där cykelöverfarten är samt trafikskylt som visar att det är en cykelöverfart.

Därför vill han, för att minska förvirringen och öka säkerheten för de oskyddade cyklisterna, att cykelpassagerna i kommunen byggs om till cykelöverfarter.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons