Annons

En hektisk sommar väntar

Sport • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Fredrik Malm ska bland annat bygga banorna till sommarens SM i hästhoppning. 		         foto: arkiv/Marika Höghäll
Fredrik Malm ska bland annat bygga banorna till sommarens SM i hästhoppning. foto: arkiv/Marika Höghäll

Kommande helg väntar tävlingar i Stockholm, därefter bär det direkt vidare till Göteborg och senare i sommar väntar SM.

Fullt upp?

Annons

– Ja, så är det nu när min egen semester har börjat, säger banbyggaren Fredrik Malm och skrattar.

Häromåret blev Vankivabon klar med utbildningen för att få lov bygga banor även internationellt. Hitintills har det dock inte blivit särskilt många insatser utomlands eftersom han vill vänta tills hans barn blivit lite äldre.

– Det passar inte in i livet just nu att resa så mycket. Men jag har varit ute och assisterat andra banbyggare en del, säger han och tillägger att målsättningen i framtiden fortfarande är att etablera sig internationellt.

Skillnaden mellan att bygga banor till svenska respektive internationella tävlingar menar han i stor utsträckning ligger i förutsättningarna.

Startfälten håller ungefär samma kvalitet, däremot är hindermaterial, underlag och liknande alltid på högsta nivå på de internationella tävlingarna, men inte alltid i Sverige.

En av hans mer spektakulära resor utomlands gick till Mexico för omkring två år sedan och då fick han se prov på goda faciliteter.

– De hade ett helt annat sätt att se på det. Anläggningen var fantastisk och det var egentligen bara huvudet som satte stopp för möjligheterna. Mersmak, säger han om Mexicoresan.

Senare i sommar (27-29 juli) väntar som tidigare nämnt SM och i november inomhus-SM.

– Mästerskap är alltid prestigefyllda och då vill jag verkligen göra allt. Maximalt med svårigheter för ryttarna och spänning för publiken, säger han.

Ökar pressen?

Annons

– Där är ju många inblandade, så det blir en extra puls - på ett kul sätt.

Samtidigt kan en mindre, lokal tävling vara väl så utmanande att bygga än exempelvis SM och Stockholmstävlingen kommande helg.

– Ibland kan det nästan vara svårare med en lokal tävling. Ett helt annat säkerhets- och utbildningstänk krävs, säger han.

Exakt hur framtiden ser ut för banbyggaren från Vankiva återstår att se. Klart är dock att hans driv är lika stort som alltid.

– En stor del av mitt driv är pulsen av att se kommunikationen mellan ryttare och häst. Den kan jag som banbyggare både utmana och befästa.

– Ofta hör man på hästarnas andning när banan gett mersmak. Banan ska inte vara jobbig för dem, utan hästarna ska känna att de vill mer. Då känns det bra för mig också, säger han.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons