Annons

Sam­tal bättre än krig

Le­da­re Mö­tet mel­lan pres­i­dent Donald Trump och Nord­ko­re­as dik­ta­tor Kim Jong-un var his­to­riskt även om det inte ger någ­ra snabba re­sul­tat.
Opinion • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Kim Jong-un och Trump enades om ett uttalande.         Foto: TT
Kim Jong-un och Trump enades om ett uttalande. Foto: TT

Det his­to­riska – fak­tiskt, ingen ame­ri­kansk pres­i­dent har ti­digare varit be­redd att möta en nord­ko­re­ansk dik­ta­tor – mö­tet mel­lan pres­i­dent Donald Trump och ord­fö­ran­de Kim Jong-un i Sing­a­po­re av­slu­tades med ett ge­men­samt uttalande (om nu inte Trump ångrar sig på flyget hem). In­ne­hållet var un­ge­fär vad man kun­de hoppas på – inga snabba re­sul­tat men ändå ett par vik­tiga steg mot fred och ned­rust­ning på Ko­rea­halv­ön, om parterna lever upp till löf­tena i de fort­satta kon­takterna.

Oav­sett vad som står på pap­peren är det vik­tigt att parterna talar med varandra. Det är be­tyd­ligt bättre än de hot om bomber mot varandra som fö­re­kom före vin­ter-OS, som blev en vänd­punkt i re­la­tionerna. Den nord­ko­re­ans­ka charm­of­fen­siven då, med ge­men­samt is­hoc­key­lag med Syd­ko­rea och en upp­märk­sammad he­jar­klack på matcherna, gav Donald Trump möj­lig­heten att backa från ti­digare hot och bjuda in till ett möte.

Annons

För Kim var mö­tet i sig en fram­gång, efter­som det in­ne­bar ett er­kän­nan­de från världens mäk­tigaste land att Nord­ko­rea är till­räck­ligt vik­tigt (tack vare kärn­va­pnen) för att för­handla med.

När de­kla­ra­tionen for­mu­lerades be­hövde Kim inte lova nå­gon en­si­dig kärn­va­pen­av­rust­ning. Punkt tre i ut­ta­lan­det slår bara fast att Nord­ko­rea lovar att ar­beta för en to­tal kärn­va­pen­ned­rust­ning på Ko­rea­halv­ön.

Det är vad nord­ko­re­anerna även ti­digare talat om, att hela Ko­rea­halv­ön måste bli fri från kärn­va­pen om Nord­ko­rea ska av­rusta. Värt att notera är ock­så att Trump inte gjort nå­got åtagande i den­na del.

Ett freds­av­tal mel­lan Syd- och Nord­ko­rea är inom räck­håll, för att ”skapa en lång­va­rig och sta­bil fred på Ko­rea­halv­ön”.

Än vik­tigare är den sis­ta punkten som lovar att kvar­le­vorna ef­ter saknade sol­dater och av­li­dna krigs­fångar ska åter­lämnas. Det be­tyder myc­ket för alla när­stå­en­de men ock­så sym­bo­liskt för de länder som del­tog i Ko­rea­kri­get.

Nu ska ut­ta­lan­det följas upp, och om ”ett nytt ka­pi­tel i re­la­tionerna” kan in­ledas av­görs till stor del då.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons