Annons

Lam­porna vid slottet hotar flad­der­mössen

Häss­le­holm Hov­da­la slott är ett pa­ra­dis för Sve­ri­ges flad­der­möss. Men ljuset från gatu­lam­porna vid slottet skapar pro­blem för flad­der­musen. Där­för fö­re­slår flad­der­mus­ex­perten Jens Ry­dell att lam­porna ska plockas bort.
Hässleholm • Publicerad 14 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Trots att flad­der­mössen lever och jagar i män­ni­skans när­om­rå­de är det få per­soner som har sett en levande flad­der­mus. Det­ta be­ror på att flad­der­musen ald­rig vis­tas i dags­ljuset.

Vid Hov­da­la slott har näs­tan alla av de 19 olika flad­der­mus­arterna som finns i Sverige iden­ti­fierats vil­ket gör platsen unik i sitt slag. Men gatu­lam­porna vid slottet hotar flad­der­mössens till­va­ro. Det­ta gäller fram­för­allt gatu­lam­porna utan­för två jord­käl­la­re som flad­der­mössen bor i. Men även andra ljus­käl­lor på om­rå­det är pro­ble­ma­tiska.

Annons

Pro­blemet med natt­djur och så kallat ar­ti­fi­ci­ellt ljus från gatu­lam­porna är ett myc­ket stort glo­balt pro­blem. Det­ta drabbar natt­in­sekterna som har svårt att ori­en­tera sig, vil­ket leder till att pol­li­ne­ringen kan bli brist­fäl­lig.

Ar­be­tet med att se till att flad­der­musen ska fort­sätta ha en bra till­va­ro vid Hov­da­la slott är re­dan i rull­ning. För­ra året undersöktes om­rå­det för att se vil­ka arter som lever där. Om­rå­det runt slottet kommer även un­der­sökas i år. Slotts­chefen Jens Olsson väntar just nu på en vård­plan från bland an­nat Jens Ry­dell för kun­na ta be­slut an­gå­en­de gat­ulam­porna.

Det är inte bara upp till Hov­da­la Slott om lam­porna ska plockas ner då det är Statens fas­tig­hets­verk som äger slottet.

bild 1/2
Vattenfladdermusen är en av de 19 arter som finns i Sverige. FOTO: Jens Rydell/arkiv
Jens Rydell genomför just nu en fladdermusinventering vid Hovdala slott.
FOTO: Sune Broman/arkiv
Vattenfladdermusen är en av de 19 arter som finns i Sverige. FOTO: Jens Rydell/arkiv
Jens Rydell genomför just nu en fladdermusinventering vid Hovdala slott.
FOTO: Sune Broman/arkiv
aliher
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons