Annons

Tabbar ska sväljas – annars blir de större!

Hässleholm • Publicerad 14 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021

”Våren kom definitivt till Stockholm igår, då konstakademiens solenna väggar plötsligt slog ut i full blom. Männen bakom detta underverk, dryga tjogtalet danska tecknare, avfestades vederbörligen samma kväll i Publicistklubbens kulturdoftande lokaler.

Sedan prins Wilhelm, lite tunnare i håret sen sist, under otvungna former dubbat Herluf Jensenius, Ebbe Sadolin och Hans Bendix till riddare av Kgl. Vasarorden kastade sig det lysande sällskapet med väl spelad återhållsamhet över den provensalska coeur de fileten.

Annons

Konversationen utbredde sig så gott som omedelbart och på den utsöktaste danska. Inte ens de djupsinnigaste och varmaste tal – längdrekordet erövrades med lätthet av PK:s ordförande dr Ivar Harrie - kunde skingra det ljusa skimmer som vilade över t ex toastmastern Gustaf Näsströms gustavianska panna så god och glad som stämningen var.

Knappt var fileten nerstoppad och vinglasen påfyllda förrän ett säreget skådespel tog vid: ur kavaj och byxfickor dök det ena lilla blocket, den ena resevoarpannen (det berömda ritstiftet är en tingest som veterligen endast förekommer i konstrecensioner o. d) efter den andra upp och med bistra leenden gick de församlade lös på varandras fysionomier.

Det orkar inte fan skriva nåt roligt om det här jävla evenemanget, det var tamefan bara en massa jävla kulturpersonligheter som satt och rökte och talade danska och det ska fan förstöra hela lördagskvällen i det sällskapet. B”.

Den som först läste manuset på redaktionen var Lars-Bruno Engström, son till Albert Engström. Han noterade: ”Värst vad Olle tog i. Antingen är han full eller galen”. Men Engström skrev slarvigt med blyerts som extra meddelande till redigeraren. Maskinsättaren satte upp texten för att sätta korrekturet på prov.

När katastrofen var fullbordad sände chefredaktören PG Peterson ut en vädjan via TT till konkurenterna:

”Ett missöde har drabbat Aftonbladet i samband med införandet av en artikel i söndagsnumret under rubriken Svenskar smilade danskt. Jag anhåller att tidningarna av kollegiala skäl inte tar upp saken. Jag skulle betrakta en tystnad på denna punkt som hjälp i en situation, som är ytterligare obehaglig redan som den här”.

Peterson ville avskeda skribenten men det motsatte sig Journalistförbundet och tidningsägaren Torsten Kreuger vilken senare tyckte ”Nej, men det här var ju roligt”.

PGP:s grämelse blev ännu större när hans vädjan väckte hundraprocentigt uppseende om missödet. Aftonbladets legendariske redaktionschef Sigurd Glans berättade att även utländska tidningar publicerade historien.

Det kom telegram från andra tidningsredaktioner med texten: ”Leve Aftonbladet, äntligen ett sant ord om dessa kulturjeppar och deras tillställningar.”

Tack Gustaf. Så här efteråt förstår jag visdomen: Gör du en tabbe så svälj den och gå vidare. Annars blir den ännu större!

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons