Annons

Hårdare krav på personer med bistånd

ÖSTRA GÖINGE Kommunstyrelsen i Östra Göinge har tagit beslut om ökade krav på motprestationer för personer som beviljas ekonomiskt bistånd. De nya riktlinjerna innebär även att personer med utvisningsbeslut inte ska beviljas ekonomiskt bistånd.
Östra Göinge • Publicerad 15 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I en sammanfattning av ärendet konstateras att inflyttningen till kommunen de senaste fem åren har lett till en befolkningsökning med 1 100 personer. Flera av de inflyttade är nyanlända utan arbete eller utbildning. Vägen till arbete är ofta betydligt längre än de två år som etableringsperioden varar, vilket betyder att många blir beroende av ekonomiskt bistånd. Kostnadsökningen för ekonomiskt bistånd 2018 i Östra Göinge bedöms bli 60 procent jämfört med 2017 (sex miljoner kronor).

För att bryta utvecklingen ska Östra Göinge arbeta hårdare för att stödja fler till arbete och studier, ställa tydliga krav, samt inte bevilja ekonomiskt bistånd till personer som inte har rätt att vistas varaktigt i Sverige. Alltså ska ekonomiskt bistånd inte beviljas till personer med utvisningsbeslut eller till EU-migranter eller till personer som uppehåller sig illegalt i landet (papperslösa).

Kommunstyrelsen klubbade igenom riktlinjerna efter votering. Oppositionen med Socialdemokraterna röstade emot förslaget.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons