Annons

Bo­stads­po­li­tik be­hövs

Le­da­re Bo­stads­mark­naden fun­gerar inte. Par­tierna måste pre­sti­ge­löst göra upp om en fun­gerande bo­stads­po­li­tik.
Opinion • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Bo­stads­byg­gan­det minskar igen. 		            Foto: TT
Bo­stads­byg­gan­det minskar igen. Foto: TT

När bo­stads­po­li­tiken av­vecklades i sam­band med 1990-talskrisen er­sattes inte den starkt sub­ven­tio­nerade och hårt re­glerade po­li­ti­ken med nå­got nytt. Bo­städerna blev en helt pri­vat­e­ko­no­misk fråga, om än fort­satt överreglerad vad gäller både bygg­reg­ler och hy­ror.

Nu visar det sig att det inte fun­gerar. Det är bo­stads­brist i näs­tan alla landets kom­muner, i stor­städerna är bygg­kost­naderna så höga att det byggs näs­tan en­bart lyx­lä­gen­heter, och de grupper som inte har hög in­komst el­ler ärvt ka­pi­tal har små chanser att kun­na köpa nå­gon bo­stad i de större städerna.

Annons

Bygg­kost­naderna i Stockholm ligger 30-40 pro­cent över de nor­mala i Tysk­land el­ler Frank­ri­ke. En or­sak är att kon­kur­rensen är för då­lig i bygg­sek­torn. Ut­länds­ka bo­lag av­står från den svenska mark­naden på grund av de­talj­re­gler­ingar och svenska ar­bets­mark­nads­re­gler.

Att bopriserna i Stockholm för­dubblats på ett de­cen­ni­um visar på hur illa bo­stads­mark­naden fun­gerar.

För att sänka bygg­kost­naderna måste re­gel­verket mi­ni­meras. Bygg­normer som inte har sä­ker­hets- el­ler tyd­liga mil­jö­mo­tiv måste rensas ut.

I de 20 största kom­munerna i landet kan inte en ung män­ni­ska med van­lig in­komst köpa ens en li­ten lä­gen­het på 30 kvad­rat­me­ter utan eko­no­misk hjälp från för­äl­drarna.

För att un­der­lätta för unga att köpa sin första bo­stad bör ett ungdomsbosparande in­föras. Cen­ter­par­ti­et hade ett så­dant för­slag för någ­ra år se­dan. Här­om­da­gen kom en S-ar­bets­grupp med ett liknande för­slag.

Hårdare krav måste ställas på de bygg­bo­lag som fått bygg­rätter, så att de dels startar byggande inom fö­re­skri­ven tid, högst två år, dels av­sätter en del av bo­städerna till en lägre hy­res­ni­vå, vil­ket är van­ligt i andra länder. Det skulle skapa mind­re seg­re­ga­tion.

För­änd­ringar i be­skatt­ningen – re­a­vinst­skatt, fas­tig­hets­skatt och rän­te­av­drag – be­hövs. För att klara det måste par­tierna kom­pro­missa fram en brett för­ankrad, lång­sik­tigt håll­bar bo­stads­po­li­tik.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons