Försvarsmisstag blev IFK:s fall

Sport • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Tommy Filipovic gjorde IFK-målet redan i den tre matchminuten. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM

De gulsvarta kom till spel utan Danny Gunnarsson, Mike Andrew, Gustaf Lindroth och Carl ”James” Mujaguzi som samtliga var avstängda. Något som fick till följd att IFK-tränaren Daniel Nilsson fick göra en del omdisponeringar.

Fabian Velander ersatte Gunnarsson på vänsterbacksplatsen, Philip Bengtsson gick upp på Lindroths mittfältsplats medan Mohammed Hamdan tog Andrews offensiva position.

På plussidan var att Alexander Nilsson var tillbaka i laget och att Patrick Osiako gjorde comeback efter sin skada med ett 20 minuter långt inhopp.

– Frånvaron av de här spelarna gjorde att det var svårt för oss att få långa anfall, förklarar Nilsson.

IFK fick annars en drömstart på matchen då de gjorde 1–0 redan i den tredje minuten genom Tommy Filipovic. Filip Ranmo kom fri och slog bollen förbi Asarumsmålvakten Kim Olsson. Filipovic kom rusande och forcerade in bollen någon meter innan mållinjen.

– Sedan hade vi tre riktigt bra lägen där vi missade den avgörande passningen. Där hade vi chansen att avgöra matchen, säger Daniel Nilsson.

– Jag tyckte vi var kompakta bakåt under den första halvleken då Asarum knappt hade några chanser.

Men i den andra halvleken skulle matchen vända. Odunayo Ayonuga kunde kvittera för Asarum i den 56:e minuten. Målet kom efter ett inlägg som Simon Henningsson fick en snedträff på. Bollen gick till Ayonuga som förpassade bollen i nät.

Även Asarums segermål i den 76:e minuten kom efter tveksamt försvarsarbete från IFK. Joel Andersson drog sig helt onödigt på en frispark nere vid hörnflaggan. Den slogs lågt in i straffområdet av Johannes Hedén Hultgren. Där dök Asarums kapten Jonas Holgersson upp och nickade in 2–1 till Blekingelaget.

– Bägge målen kom efter individuella misstag, konstaterar Daniel Nilsson.

– På det första så studsar bollen olyckligt medan vi drar på oss en frispark vid det andra där vi sedan helt går bort oss.

IFK försökte sedan satsa framåt men fick aldrig till några hetare chanser. I stället kunde det blivit 3–1 då Ayonuga kom helt fri med Alexander Nilsson som gjorde en fin räddning.

– Spelarna stod upp för varandra och jobbade tillsammans. Tyvärr så bjöd vi in Asarum i matchen i den andra halvleken, säger Daniel Nilsson.

IFK:s startelva: Alexander Nilsson – Joel Andersson (81), Simon Henningsson (70), Isak Olsson, Fabian Velander – Philip Bengtsson, Egzon Ademi, Ikose Abelto – Filip Ranmo (90), Tommy Filipovic, Mohammed Hamdan (70).

Ersättare: Adam Larsson (mv), Patrick Osiako (70), Waid Shaif (70), Joakim Karlsson (81), Lucas Johnsson (90), Isak Orajärvi.